x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul declarațiilor între Tăriceanu și Cioloș

Războiul declarațiilor între Tăriceanu și Cioloș

de Marius Gîrlașiu    |    10 Apr 2017   •   11:10
Războiul declarațiilor între Tăriceanu și Cioloș

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se întâlneşte astăzi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție. Întrevederile lui Tăriceanu au provocat un scandal de la distanţă între al doilea om în stat şi fostul premier Dacian Cioloş. Tehnocratul l-a acuzat pe liderul ALDE că se duce la Bruxelles să se plângă de justiţia din ţară, în vreme ce Tăriceanu a spus despre Cioloş că este „valetul” vasal liderilor europeni.

Vizita lui Tăriceanu la Bruxelles vine în contextul „eforturilor politice pe care România trebuie să le facă pentru susținerea intereselor naționale în plan european, ținând cont de rolul important al parlamentelor naționale” în conturarea viitorului Uniunii Europene, a transmis Senatul într-un comunicat. Fost comisar european pentru Agricultură în comisia Barosso şi ulterior consilier personal al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, Dacian Cioloş a intrat într-o dispută de la distanţă cu preşedintele Senatului. Totul a pornit de la o declaraţie a lui Cioloş, potrivit căruia ar fi fost şanse mari ca România să intre în spaţiul Schengen anul acesta, „cel puţin cu aeroporturile”, dacă Guvernul PSD-ALDE n-ar fi adoptat celebra Ordonanţă 13 în seara de 31 ianuarie. În replică, liderul ALDE a catalogat declaraţia lui Cioloş drept „o invenţie” şi o afir­maţie „pur politicianistă”, susţinând că intrarea României în spaţiul Schengen şi ridicarea moni­torizării pe Justiţie, aşa-numitul MCV, nu se vor produce în 2017 pentru că cele două teme sensibile „ar deveni subiecte de dezbatere politică în campaniile electorale care urmează în Franţa şi în Germania”. În replică, Cioloş a explicat că afirmaţiile sale se bazează pe mai multe discuţii avute anul trecut cu lideri ai statelor member UE. „Este îngrijorător că domnul Tăriceanu vrea ca românii să creadă că suntem oropsiţii Europei şi că o anumită percepţie negativă despre România ar exista mai ales din cauza altora. Din păcate, la începutul acestui an, s-a văzut clar din cauza cărui tip de comportament al unor politicieni de la noi există această percepţie”, a acuzat fostul premier tehnocrat. Mai mult, Cioloş l-a acuzat pe al doilea om în stat că „se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zise derapaje ale justiţiei”, fiind „supărat că UE se amestecă în treburile României”.

 

„Capul plecat, sabia nu-l taie”

Răspunsul lui Tăriceanu a venit sâmbătă seara, prin intermediul unei postări pe Facebook: „Dacian Cioloș este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulțumită cu poziția de stat-colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeași gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioți mergeau la Înalta Poartă: «capul plecat, sabia nu îl taie»”. Şeful ALDE l-a acuzat pe Cioloş că vrea să le vândă românilor iluzii: „iluzia că dacă stăm cuminți și nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine” şi „iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles, vom primi un loc mai în față”.

Supărat că UE se amestecă în treburile României, domnul Tăriceanu se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zise derapaje ale justiţiei. Nu mai e nimic de adăugat.

Dacian Cioloş, fost premier al României

×