x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul lui Băsescu cu PDL, în stand-by până în martie

Războiul lui Băsescu cu PDL, în stand-by până în martie

de Adriana Duţulescu    |    16 Feb 2011   •   14:06

După a treia noapte petrecută de liderii PDL cu Traian Băsescu în cantonamentul de la Vila Lac 2, războiul preşedintelui cu propriul său partid a intrat în faza de armistiţiu. După ce Băsescu nu a reuşit să impună în forţă demisia lui Emil Boc şI schimbarea Guvernului cu unul condus de un technocrat, dublată cu mutarea lui Boc la PDL ca preşedinte de partid, a presat pentru amânarea alegerilor interne. Astfel, şedinţa Consiliului Naţional de Conducere al PDL, convocată deja pentru sâmbătă, a fost amânată pentru 5 martie, sub pretextul că se aşteaptă Congresul UDMR, ca să se înceapă apoi discuţiile despre remaniere. Un fals pretext, pentru că şedinţa CNC al PDL avea pe agendă nu remanierea, ci modificarea statutului PDL în vederea alegerii preşedintelui separat de echipa de conducere, şi anunţarea unor candidaturi la şefia partidului, printre care şI cea a lui Vasile Blaga.

Ţinta lui Băsescu era ca Blaga sau Frunzăverde să renunţe la a candida la şefia PDL, Emil Boc fiind în opinia sa soluţia cea mai bună. Dar pentru că opoziţia aripii Blaga din PDL a fost puternică, şeful statului a rămas fără aşI în mânecă şI are nevoie de timp să se replieze şI să caute o nouă strategie de atac.

Oficial, se aşteaptă ca UDMR să îşi aleagă noua conducere pentru ca apoi să se reia negocierile în Coaliţie pentru înlocuirea lui Emil Boc. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că, în cadrul discuţiilor care au existat inclusiv cu Traian Băsescu, s-a stabilit ca fiecare membru al coaliţiei să evalueze guvernarea pentru ca o decizie să se ia în două săptămâni, adăugând că Uniunea preferă varianta unui premier politic. "Au fost mai multe discuţii, există aproape permanent, a rămas că fiecare face evaluarea despre guvernare, în primul rând PDL-ul, şi în 10 zile, în două săptămâni până în primele zile din martie, vom formula concluziile şi vom lua o decizie. Nu s-a discutat de nume, cine ar fi premierul, s-a pus în discuţie dacă PDL – asta trebuie să clarifice - doreşte să meargă mai departe cu premierul Boc sau vin cu o altă soluţie. Noi am spus că în această perioadă, de 10 zile, până în Congresul UDMR avem o agendă plină şi nu o putem schimba, dar imediat după Congres putem discuta şi în funcţie de evaluările lor, luăm o decizie", a explicat Kelemen.

Singurii care îl susţin necondiţionat pe Băsescu în planurile sale sunt uneperiştii lui Gabriel Oprea. Vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea a declarat că partidul pe care îl reprezintă are “oameni pregătiţi, specialişti, pentru orice funcţie”, în cazul în care actualul Executiv va fi remaniat. “Avem oameni pregătiţi, specialişti, pentru orice funcţie”, a susţinut Eugen Nicolicea, întrebat dacă UNPR ar putea cere încă un fotoliu de ministru în cazul unui nou Guvern.  El a precizat însă că  liderii  UNPR nu au discutat cu ceilalţi membri ai Coaliţiei despre posibilitatea numirii unui al membru UNPR în  Executiv. Legat de posibila schimbare a lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru cu un independent, Nicolicea a precizat că propunerea de premier aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

×