x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reacții ale politicienilor, după ce Iohannis a semnat decretul pentru legea „Fără condamnați la alegeri”

Reacții ale politicienilor, după ce Iohannis a semnat decretul pentru legea „Fără condamnați la alegeri”

de Alice Petrescu    |    04 Noi 2022   •   14:23
Reacții ale politicienilor, după ce Iohannis a semnat decretul pentru legea „Fără condamnați la alegeri”

Politicienii au reacționat după ce Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice persoanelor condamnate să candideze la alegeri. „O reformă relevantă”, scrie Alina Gorghiu. „Meritul esențial este al societății civile”, transmite inițiatorul legii, Cătălin Teniță.

„Integritate. Liste curate, fără condamnați la toate alegerile din 2024. Pentru toate partidele! Președintele Iohannis a promulgat legea pentru care PNL se bate de 7 ani. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale! Chiar dacă unora li se par interesante doar știrile negative, legea asta este sănătate pentru democrația românească. O reformă relevantă! Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Liderii USR au reacționat și ei la anunțul că legea a fost promulgată.

„De azi, penalii nu mai pot candida în alegerile locale și parlamentare. Legea USR, a cărei coinițiatoare este deputata Diana Stoica, a fost promulgată. Este victoria a peste 1 milion de români care au semnat inițiativa #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice. Am început lupta în 2018, când România se afla sub asaltul PSD-ului lui Liviu Dragnea și al penalilor din jurul lor. Nu ne oprim, mergem mai departe cu #FaraPenali până va fi și în Constituția României, astfel încât nimeni să nu poată schimba niciodată acest principiu cerut de milioane de români”, potrivit unui comunicat de presă.

Inițiatorul legii, Cătălin Teniță, povestește cum a fost redactat proiectul.

„A fost o zi în care strângeam semnături la o inițiativă susținută de întreaga societate, alături de Diana Stoica. Inițiativa se numea #FărăPenali și ziua a fost 10 august 2018. Și a mai fost o zi în care am depus tot împreună cu Diana un proiect numit , un proiect lucrat împreună cu colegii de la Salvati Copiii Romania. De la acele două zile avem astăzi această lege, oricât s-ar bate în piept alții. Pentru că meritul esențial este al societății civile. Noi, ca politicieni, trebuie să ascultăm și să luptăm pentru cerințele autentice ale societății. Așadar: oameni dragi care ați fost la 10 august 2018 și în toate celelalte zile dinainte și după, victoria este a voastră! Și mai avem mulți pași de făcut împreună, important e să ne regăsim speranța și entuziasmul”, scrie Teniță pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu pot candida la alegeri.

 

×