Liberalii au anunţat ieri iniţierea demersului de atacare la Curtea Constituţională a Legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, deşi aceasta deja a fost promulgată de preşedintele Băsescu după ce marţi în plenul reunit s-au făcut modificările cerute anterior de CCR.
Demersul liberal, anunţat de Crin Antonescu în plenul Senatului, se bazează însă pe o prevedere care spune că orice lege, după ce este adoptată de Parlament, poate fi atacată într-un anumit termen la Curtea Constituţională. Numai dacă acest atac la CCR nu este iniţiat legea se consideră adoptată de Parlament şi este trimisă la promulgare la şeful statului.
În cazul legii privind reducerile salariale, conducerea Parlamentului a trimis legea la promulgare imediat după votul de marţi din plen, iar preşedintele Băsescu a şi semnat marţi seară decretul de promulgare. Pornind de la această încălcare a procedurilor parlamentare, Antonescu a anunţat sesizarea CCR şi a cerut parlamentarilor PSD să susţină demersul liberal, pentru înaintarea sesizării PNL mai având nevoie de minimum 4 semnături.
"Grupul senatorilor PNL a decis să atace la Curtea Constituţională legea pe care recent Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea şi care, în opinia noastră, în prevederile sale privitoare la reducerea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor încalcă articolul 41 alineat 5 din Constituţie, care spune că dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate", a spus Antonescu.
Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, a anunţat ulterior că pesediştii se vor ralia demersului liberal, PSD având în lucru o sesizare proprie a CCR pe această lege. Şi ordonanţa de urgenţă prin care Executivul a majorat TVA, dar şi alte impozite ar putea fi contestată la CCR, după ce marţi Asociaţia Magistraţilor din România a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea pe această ordonanţă.