x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum - Radiografia unei confruntări politice

Referendum - Radiografia unei confruntări politice

de Jurnalul National    |    01 Iun 2007   •   00:00

• 13:35 - Institutul Ovidiu Sincai a dat publicitătii un raport privind radiografia confruntării politice care a avut la referendumul din 19 mai, documentul a fost prezentat, intr-o conferintă de presă, de directorul institutuluii, Adrian Severin.
• 13:52 - Parlament - Scaune frumoase si multa lumina

Institutul Ovidiu Sincai a dat publicitătii un raport privind radiografia confruntării politice care a avut la referendumul din 19 mai, documentul a fost prezentat, intr-o conferintă de presă, de directorul institutuluii, Adrian Severin.

Ca o concluzie generală, raportul consideră că rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui, la care se adaugă efectele campaniei, poate duce spre reasezări ale grupurilor de interese din partidele politice, la migrări politice, precum si la crearea unor aliante. Cu alte cuvinte, referendumul poate fi mai degrabă circumscris luptelor pentru putere si nu clarificării unor politici in slujba cetăteanului.

In principal, confruntarea politică in viziunea raportului a fost clasificată in două paliere, paralele, care s-au intersectat insă la un anumit moment;: confruntarea ideologică - democratie versus ideologie, si confruntarea economică - oligarhi versus oligarhie.
Pe acest fundal, au existat actori ai scenei politice care si-au exprimat sincer ingrijorarea vizavi de respectarea democratiei din Romănia. In acelasi timp, a spus Adrian Severin, un grup mic dau autentic in convingerile sale, a pus in discutie valorile democratice.
'Ar fi o enormă greseală să excludem acest adevăr, acela că a fost vorba despre o luptă politicianistă la referendum', a arătat Severin.

In opozitie cu nucleul care a militat pentru respectarea democratiei, a existat un curent autoritarist si populist care a considerat că este necesară limitarea unor valori democratice pentru a controla o serie de fenomene negative din societatea romănească.

Din confruntarea economică, potrivit raportului, s-a desprins fenomenul unei reglări de conturi intre oligarhi care a căpătat ulterior aspectele unor negocieri intre grupurile de interese. 'Desi, la un moment dat, s-au găsit oligarhi in ambele tabere care militau pentru democratie si autoritarism, acestia au considerat că isi pot promova mai bine interesele dacă pot crea o stare de criză politică, si chiar au intărit această stare pentru a-si negocia mai bine compromisul', a afirmat Severin.

Un aspect considerat ca fiind extrem de periculos de către autorii raportului este teama care a existat că, odată invingătoare, fortele democratice vor fi prea slabe in fata grupurilor oligarhice. 'De aceea, s-a considerat că este bine să mergem la un fel de remiză. Acest tip de inginerie politică este extrem de periculos. (…) Cred că o democratie controlată in Romănia după modelul rusesc - putinian este la fel de rea ca si un drum spre democratia controlată', a arătat Adrian Severin.

Cu toate că documentul nominalizează o coalitie anti-prezidentială, deputatul PSD consideră că este vorba mai degrabă de o coalitie pro-democratie, afirmănd totodată că există o serie de ONG-uri care sunt agenti electorali ai partidelor politice si care ar trebui să recunoască public acest lucru.

In ceea ce priveste rezultatele referendumului, Adrian Severin consideră că partidele politice din Romănia sunt dependente de interesele locale si ale unor factori de putere locali, acesta fiind aspectul 'care a paralizat partidele politice in perioada campaniei pentru referendum'. 'De aceea, planificarea politică pe termen lung si elaborarea unei strategii nationale sunt fără un viitor clar, fără o perspectivă clară. De asemenea, este imposibilă elaborarea unei strategii nationale', a spus el.

Potrivit raportului, partidele politice nu au prezentat nicio alternativă in perioada campaniei pentru referendum, 'nici separat, nici impreună'.
Documentul remarcă că referendumul din 19 mai poate fi privit dintr-o dublă perspectivă: ca fiind un efect al crizei de incredere in cele mai importante institutii ale statului, si, mai ales intre acestea si societate, precum si ca o cauză directă a crizei politice care marchează inclusiv situatia din interiorul partidelor politice.

Referendumul din 19 mai a reliefat, pentru prima oară in ultimii 17 ani, o ascensiune a populismului, fenomen caracteristic Europei Centrale, spune raportul. Totodată, această ascensiune este marcată de evidentierea unor formatiuni cu caracter legionar, fiind nominalizat partidul condus de George Becali.
Acest curent este favorizat de lipsa de incredere a cetătenilor in partidele politice si chiar de 'un divort intre politicieni si societate', context favorabil 'manipulării opiniei publice'.

Raportul mai consideră că din alianta PD-PLD-PNG-UPSC, constituită in perioada campaniei pentru referendum, se desprinde posibilitatea constituirii unui partid prezidential-stat, aceasta concomitent cu 'ascensiunea partidelor de tip legionar care se exprimă pentru un parteneriat public'.
'Decizia de suspendare a fost justă, fezabilă, dar nedurabilă, pentru că nu a putut să-si producă efecte in contextul din Romănia si, de aceea, nu a fost o decizie prudentă, pentru că autorii suspendării au fost lipsiti de asa-numitul 'plan B'', a afirmat Severin.

Adrian Severin consideră că referendumul il lasă 'ostatec' pe seful statului la Cotroceni, pentru că ii trebuie sustinere parlamentară, pe liberali 'ostateci' la Palatul Victoria, pentru că, dacă pleacă de la guvernare, dispar, iar democratii sunt 'ostateci' in opozitie, pentru că nu mai conferă increderea necesară pentru a constitui aliante politice. 'Singurul care poate face fată optiunilor politice este PSD', a adăugat el.

Raportul contine si o serie de recomandări intre care necesitatea reformării Constitutiei, necesitatea restrăngerii ariei imunitătii prezidentiale, clarificarea competentelor Curtii Constitutionale 'pentru ca Parlamentul să aibă ultimul cuvănt', constituirea unei aliante impotriva populismului, transparenta finantării activitătii partidelor politice, reglementarea si monitorizarea activitătii sondajelor de opinie. Documentul recomandă PSD initierea unui moratoriu al conflictelor si disputelor politice de natură a permite stabilitatea politică in Romănia.

De asemenea, Adrian Severin consideră că defăimarea institutiei parlamentare trebuie sanctionată la fel ca si declaratiile privind incurajarea fascismului sau comunismului.

  • Rompres

×
Subiecte în articol: politic politice severin