x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma la pachet - Legile administratiei au trecut de Guvern

Reforma la pachet - Legile administratiei au trecut de Guvern

de Aniela Nine    |    27 Ian 2006   •   00:00
Reforma la pachet - Legile administratiei au trecut de Guvern

Guvernul a aprobat ieri pachetul de legi privind reforma administratiei publice locale, textele legislative urmand sa fie trimise spre dezbatere Parlamentului, a anuntat premierul Tariceanu. El a precizat ca au fost aprobate un proiect de lege-cadru a descentralizarii administratiei publice locale, modificarile si completarile la Legea 215/ 2001 a administratiei publice locale, precum si modificarile si completarile la Legea 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici. De asemenea, a fost adoptat un proiect de lege privind finantele publice locale. "Avem convingerea ca, prin descentralizare, vom avea servicii mai bune, vom avea o administratie mai eficienta, mai receptiva", a spus Tariceanu.

PREVEDERI. Una dintre modificarile importante introduse de pachetul de legi privind reforma administratiei publice prevede ca primariile care, in decurs de 120 de zile, aduna facturi neachitate catre administratia financiara, al caror cuantum depaseste jumatate din totalul cheltuielilor anuale, vor fi declarate ca insolvabile, iar primarul poate fi inlocuit, prin decizie judecatoreasca, de un administrator caruia ii va reveni sarcina de a elabora un program de redresare a comunitatii.

VALIDARE. Acest pachet de legi aduce si o alta noutate: validarea consilierilor locali si judeteni se va face de justitie, si nu de catre comisiile speciale de validare, ca pana acum. In ceea ce priveste alegerea si eliberarea din functie ale consilierilor se vor face cu majoritatea simpla ale consilierilor in functie, iar in cazul viceprimarilor si a vicepresedintilor de CJ-uri se va aplica acelasi principiu ca si la alegere, adica jumatate plus unu din numarul total de mandate. O noutate este si ca legea prevede ca viceprimarii schimbati astfel din functie sa ramana membri ai Consiliilor Locale. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic