x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regulament - Surprize, surprize la Senat

Regulament - Surprize, surprize la Senat

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    25 Oct 2005   •   00:00
Regulament - Surprize, surprize la Senat

Senatorii PSD au votat ieri pentru noul Regulament al Senatului. Pentru ca s-a respins Statutul Minoritatilor la Senat, deputatii UDMR au impus amanarea votului pentru noul Regulament al Camerei.

Senatorii si-au adoptat ieri noul Regulament, cu 101 voturi "pentru", trei "impotriva" si trei abtineri. Desi au anuntat ca il vor contesta la Curtea Constitutionala, PSD si PRM au votat "pentru". Deputatii au amanat votul final.

Senatorii au adoptat ieri proiectul de Regulament, cu 101 voturi "pentru", trei "impotriva" si trei abtineri. Inainte de votul final, senatorul PSD Ion Iliescu a anuntat: "Grupul nostru parlamentar a participat activ la Regulament, pentru depunerea de amendamente, documentul a capatat imbunatatiri, vom vota pentru Regulament in ansamblu, dar va anuntam dinainte ca vom face demersuri la Curtea Constitutionala, pentru acele articole pe care le-am denuntat". Presedintele PSD, Mircea Geoana, anuntase, dupa sedinta conducerii partidului, ca PSD va vota impotriva Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului. Si senatorii PRM au votat pentru Regulament, urmand sa-l conteste la Curtea Constitutionala.

AMANARE. La Camera, inainte de votul final pe Regulament, deputatii UDMR au cerut o pauza de consultari. "Vrem sa ne consultam in cadrul grupului daca vom vota «pentru» sau «impotriva» Regulamentului", a spus Marton Arpad. Mai multi deputati UDMR au sugerat ca sunt nemultumiti de faptul ca Senatul a respins Statutul Minoritatilor. Dupa expirarea timpului de consultari, liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, a mai cerut inca 30 de minute "pentru stabilizarea situatiei". In aceste conditii, presedintele de sedinta Miron Mitrea (PSD) a anuntat ca timpul a expirat si ca discutiile pe tema Regulamentului vor fi reluate astazi. La randul sau, deputatul UDMR Marton Arpad a anuntat ca liderii Coalitiei urmau sa se intalneasca aseara pentru a discuta situatia creata in urma respingerii la Senat a Statutului Minoritatilor.

DECIZIE. Cei patru presedinti ai partidelor din Coalitie, intruniti la Palatul Victoria, au reusit sa ajunga aseara la o intelegere, in privinta legii statutului minoritatilor nationale si a votului final pe textul Regulamentului Camerei Deputatilor. "Am convenit asta seara ca textul Regulamentului sa fie votat maine (azi - n.n.) de toate partidele din Coalitie in forma adoptata de deputati. De asemenea, legea privind statutul minoritatilor va fi sustinuta in dezbaterile din Camera Deputatilor in forma adoptata de Guvern", a declarat premierul Tariceanu. Pentru a rezolva si problema comunitatilor de romani din judetele in care acestia sunt minoritari, liderii Coalitiei au decis modificarea legii alegerilor locale. Astfel, ar trebui ca, in localitatile in care o comunitate romaneasca sau o minoritate nationala, daca nu obtine cel putin un mandat de consilier local, sa i se atribuie un mandat, cu conditia sa obtina un anumit procent din numarul total de voturi exprimate. Procentul respectiv va fi stabilit de catre o comisie a Coalitiei. "Daca o minoritate nationala e reprezentata de mai multe formatiuni politice, atunci formatiunea, care obtine cele mai multe voturi obtine mandatul de consilier", a precizat liderul PD, Emil Boc.

EXPLICATII
Mircea Geoana a explicat dupa vot, ca schimbarea pozitiei PSD a fost determinata de "turnura neasteptata" aparuta dupa respingerea statutului minoritatilor, cand UDMR a decis "sa boicoteze sesiunea de plen", ceea ce a facut ca aprobarea Regulamentului sa fie imposibila fara participarea si votul PSD. El a explicat ca votul pozitiv al PSD este determinat de faptul ca trebuie deblocat Parlamentul, iar Curtii Constitutionale trebuie sa i se ofere posibilitatea de a se pronunta asupra unor articole pe care social-democratii le considera neconstitutionale. Potrivit unor surse parlamentare, varianta ca PSD sa acorde un vot pozitiv la Regulament a fost adusa in discutie si la sedinta de grup, dar decizia finala a fost luata dupa respingerea statutului minoritatilor.

PLANURI
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, anuntase duminica, la Techirghiol, ca modificarile regulamentelor la Camera Deputatilor si Senat vor fi publicate astazi in Monitorul Oficial. Potrivit lui Olteanu, din acel moment "incepe sa curga termenul atat de mult dorit de Opozitie, de 25 de zile, pana la punerea in aplicare a regulamentelor". Ministrul Olteanu s-a declarat convins ca modificarile la Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului nu vor fi respinse de Curtea Constitutionala. Desi presedintele executiv, Adrian Nastase, a anuntat ca sesizarea PSD va fi depusa astazi la Curtea Constitutionala, liderul Mircea Geoana a spus ca acest demers va fi facut numai dupa publicarea noilor Regulamente in Monitorul Oficial.
×