x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reguli noi pentru procurori şi judecători

Reguli noi pentru procurori şi judecători

de Xenia Croitoru    |    08 Dec 2017   •   13:21
Reguli noi pentru procurori şi judecători

Comisia specială din Parlament pe legile Justiţiei a făcut mai multe modificări la Legea 304, privind Organizarea Judiciară. Aleşii au decis înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Această secţie nu exista până acum.

În cadrul lucrărilor de ieri, s-a votat un amendament la articolul 88 care spune că: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul Penal şi de Legea 78-2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai csm, precum şi de procurori şi judecători militari". 

Această secţie specială îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României. Nu este singura modificare pe care aleşii au făcut-o în cadrul comisiei speciale conduse de Florin Iordache. Alt amendament votat în majoritate îi priveşte direct pe cei care vor să activeze în cadrul DNA. Aceştia au nevoie de 8 ani de experienţă, în loc de 6 ani. Iar noua lege spune că: "pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii." 

Un alt nou articol prevede că pentru a lucra în cadrul DNA este nevoie de un examen. Este un amendament al celor de la UNJR şi Asociatia Magistraţilor şi spune că: "Direcția Națională Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, la propunerea secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma concursului organizat în acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii".

Nici circul politic nu a lipsit de la comisia specială. Aleşii au avut iar un schimb dur de replici. Marton Arpad i-a comparat pe protestatarii de miercuri seară din faţa Parlamentului cu minerii aduşi la Bucureşti de Ion Iliescu. Tot Arpad i-a spus lui Stelian Ion, de la USR, că au scos oamenii în stradă miercuri seara. În replică, Stelian Ion a spus că oamenii nu ar face ceea ce dictează USR.

Comisia specială îşi va continua activitatea şi săptămâna viitoare.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat ieri două amendamente la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară care înăspresc condiţiile pentru accederea în DNA: creşte vechimea minimă de la 6 la 8 ani, se introduce concursul obligatoriu, iar candidaţii nu trebuie să fi fost sancţionaţi disciplinar până în acel moment.

×
Subiecte în articol: reguli noi procurori şi judecători