x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Relaxarea fiscala - Ce-au scris si ce au facut

Relaxarea fiscala - Ce-au scris si ce au facut

25 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Desi au introdus cota unica, guvernantii au dublat impozitul pe dividende si pe cel al microintreprinderilor. In campania electorala au candidat cu un program la care au muncit un an. Puteau sa spuna cu exactitate cat vor fi salariul si pensia romanului peste un an sau trei. Acum, PNL si PD constata ca programul este ajustabil din start.
OANA STANCU

DIFERENTE. Socoteala din campania electorala a Aliantei nu s-a potrivit cu cea a Guvernului condus de Tariceanu
Razgandelile noilor guvernanti s-au facut simtite din prima zi de guvernare. Sistemul de relaxare fiscala pe care il gandisera impreuna cu mediul academic si cu economisti din economia reala, patroni, mici intreprinzatori a fost ajustat pe picior, in prima sedinta de guvern, o data cu adoptarea Ordonantei de Urgenta 138 privind modificarea Codului Fiscal pentru introducerea cotei unice de impozitare. Ce-au promis in campanie nu a mai coincis cu ce au adoptat in sedinta de guvern.

COTA UNICA. Elementul comun intre promisiuni si ordonanta este impozitul unic de 16% pe venitul persoanelor fizice cumulat cu reducerea tot la 16% a impozitului pe profit. Deducerile acordate salariilor brute de pana la 10 milioane de lei au fost majorate, iar cele aferente veniturilor salariale care depasesc acest nivel urmand sa scada progresiv.

MICROINTREPRINDERI. Pentru micii intreprinzatori, programul de guvernare al Aliantei D.A. promitea mentinerea sistemului de impozitare de 1,5% pe cifra de afaceri pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana. Noii guvernanti s-au sucit imediat, dubland impozitul microintreprinderilor, de la 1,5% la 3% la suta.

DIVIDENDE. Contrazicerile s-au tinut lant insa mai ales in privinta impozitului pe dividende, si nu doar fata de programul de guvernare, ci chiar si fata ce ordonanta adoptata. Platforma PNL-PD prevedea explicit "mentinerea impozitului pe dividende la cote reduse: 5% pentru persoane fizice, 10% pentru persoane juridice". Ulterior, copresedintele comisiei de elaborare a programului economic, Adriean Videanu, a vorbit despre necesitatea cresterii impozitului pe dividende pentru a combate tentatia angajatorilor de a-si plati angajatii la negru, din dividendele pe care le ridica, eludand astfel impozitul pe salarii pe care trebuie sa-l plateasca statului. OUG 138 pastreaza aceasta ultima decizie si creste impozitul pe dividende la 10% si pentru persoane fizice si pentru juridice. Ordonanta intra in vigoare la 1 ianuarie si incep si disputele. De cand sa se impoziteze cu 10% dividendele? Se impoziteaza cele aferente anului 2004 sau abia din 2006 se aplica masura pentru cele aferente anului in curs?

CAS. Programul Executivului condus de Tariceanu includea si masuri de diminuare a contributiilor sociale, astfel incat in 2008 nivelul sa fie de 39,5%. Noul Cod Fiscal nu a adus insa nici o modificare pe acest palier, introducerea cotei unice de impozitare deteterminand mentinerea contributiilor pentru asigurarile sociale la nivelul de 49,5%, renuntandu-se, astfel, la ideea fostului Guvern de a reduce CAS cu doua puncte procentuale.

CRITICI
Decizia Ministerului de Finante de a impozita cu 10% devidendele aferente anului 2004 acordate persoanelor fizice a fost criticata ieri chiar de copresedintele comisiei PNL-PD de elaborare a programului de guvernare, Varujan Vosganian, in prezent, presedinte al comisiei de buget-finante din Senat. Vosganian sustine ca ele trebuie impozitate cu 5%, iar suma neincasata la buget se situeaza la aproximativ 3.200 miliarde de lei. "Sa nu se inteleaga gresit, eu il sustin pe Ionut Popescu (ministrul Finantelor Publice - n.r.), dar in chestiunea impozitarii dividendelor pentru populatie am gasit o solutie si vom discuta astazi, la Senat, sa ramana la 5% pentru 2004", a spus Vosganian. Ulterior, el a revenit asupra acestor declaratii, precizand ca sustine punctul de vedere al Guvernului privind impozitarea cu 10%.

SOLUTIE
"In chestiunea impozitarii dividendelor pentru populatie am gasit o solutie si vom discuta astazi, la Senat, sa ramana la 5% pentru 2004"
Varujan Vosganian - senator PNL
×
Subiecte în articol: politic