x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reprosuri - Anca Boagiu se ia de "Loti"

Reprosuri - Anca Boagiu se ia de "Loti"

de Carmen Vintila    |    25 Apr 2006   •   00:00
Reprosuri - Anca Boagiu se ia de "Loti"

Dupa ce i-a facut pe parlamentari "frustrati, pusi pe cotcodaceala", ministrul Integrarii, Anca Boagiu l-a apostrofat pe ministrul Laszlo Borbely chiar sub ochii unei delegatii europene. Si nu i s-a adresat oricum, ci cu... "draga Loti".

Dupa ce i-a facut pe parlamentari "frustrati, pusi pe cotcodaceala", ministrul Integrarii, Anca Boagiu l-a apostrofat pe ministrul Laszlo Borbely chiar sub ochii unei delegatii europene. Si nu i s-a adresat oricum, ci cu... "draga Loti".

Europarlamentarii germani se pot lauda cu noi "cunostinte" in domeniul politicii capatate de la colegii lor romani. Aflati in vizita la Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecute, acestia au primit un exemplu din politica romaneasca chiar de la ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Sub ochii nemtilor, aceasta a avut un schimb de replici cu ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Prezent la dezba-terea organizata de Fundatia Konrad Adenauer, Borbely a apreciat ca "nu de Uniunea Europeana depinde integrarea Romaniei, ci de noi", si a spus ca a venit momentul ca Romania sa-si faca treaba in vederea integrarii. Totodata, el a sustinut ca "mai sunt multe de facut", si a amintit si de "cerintele specifice ale minoritatii maghiare si ale minoritatilor nationale in general", referindu-se la divergentele privind Statutul minoritatilor.

MONITORIZARE. In replica, adresandu-i-se lui Borbely cu "draga Loti", Boagiu i-a spus acestuia ca desi Ministerul Lucrarilor Publice nu a avut stegulete rosii, galbene sau verzi in raportul Comisiei Europene din octombrie, Ministerul Integrarii monitorizeaza periodic toate progresele realizate in toate domeniile, pe baza unei "matrici", iar evaluarile sale s-au dovedit destul de apropiate de cele ale Executivului European. Ea a spus apoi ca europarlamentarii germani tocmai au primit un exemplu al "bucatariei interne" a Guvernului si a modului in care ministerele se "monitorizeaza" reciproc.

"Imi face deosebita placere sa te monitorizez tot timpul", a venit replica lui Borbely. "Doar in timpul orelor de program", i-a dat replica Boagiu.

"NISTE FRUSTRATI". Incidentul vine la scurt timp dupa un altul in care a fost implicat ministrul Integrarii. "Parlamentarii sunt niste frustrati pusi doar pe cotcodaceala publica permanenta si care nu inteleg ca treaba lor e sa dea Romaniei legile necesare integrarii", si-a spus parerea, in urma cu o saptamana, ministrul Integrarii. Atat i-a trebuit "Limbaj de mahala", a venit replica senatorului PSD Cristian Diaconescu, membru al Comisiei parlamentare pentru integrare. "Nu am nici un fel de reactie fata de limbajul de mahala. Responsabilitatea revine celui care face astfel de afirmatii si astept sa-si ceara scuze", a spus Diaconescu. Raspunzand acuzatiilor lui Boagiu, senatorii conservatori Sabin Cutas si Silvia Ciornei au invitat-o pe aceasta sa participe mai des la lucrarile Parlamentului. "Din cate imi amintesc eu, doamna ministru nu prea vine in plenul Parlamentului sa-si prezinte proiectele. Ii recomand ministrului sa fie mai prezent la dezbaterile parlamentare si sa-i convinga pe parlamentari sa nu mai fie frustrati", a spus Cutas. Totodata, el a subliniat ca reprezentantii PD sunt "printre cei mai scandalagii". Pentru Ciornei, declaratiile lui Boagiu au fost surprinzatoare pentru ca ministrul are si statut de parlamentar.

"LIMITE DEPASITE". La randul sau, senatorul UDMR Peter Eckstein, presedinte al Comisiei juridice, a spus ca acuzatiile lansate de ministrul Integrarii cu privire la activitatea parlamentara sunt in mare masura reale, dar a apreciat ca aceasta "a depasit limitele" cand a spus ca acestia ar avea frustrari. Eckstein a aratat ca ministrul este indreptatit sa critice activitatea senatorilor si deputatilor, sustinand ca lipsa de mobilizare si de responsabilizare a parlamentarilor a condus adeseori la respingerea unor ordonante sau a unor proiecte de legi importante pentru integrarea Romaniei in UE. Senatorul UDMR a mai spus ca parlamentarii trebuie sa fie receptivi la criticile facute de demnitari, in masura in care acestea sunt constructive.

PLACERE...
"Imi face deosebita placere sa te monitorizez tot timpul"
Laszlo Borbely catre Anca Boagiu
LIMITATA
"Doar in timpul orelor de program"
Anca Boagiu catre Laszlo Borbely

APARATA DE UN LIBERAL
Nu toti parlamentarii au fost deranjati de criticile ministrului Integrarii. Senatorul liberal Nicoale Vlad Popa a sustinut ca Boagiu era foarte necajita ca nu se intelege urgenta adoptarii legilor integrarii, si ar fi spus ca exista "unii" parlamentari "frustrati" si nu s-ar fi referit la o majoritate. Sustinand ca personal nu a auzit termenul "cotcodaceala", Popa a gasit o explicatie pentru folosirea de catre ministru a termenului "frustrati": "Cuvinte spuse la suparare". Senatorul a fost de parere ca motivatia pentru aceasta suparare exista, aratand ca in Parlament sunt proiecte de lege aflate in "stand-by".

×
Subiecte în articol: politic ministrul boagiu borbely integrarii