x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rezoluție USR PLUS: Susținerea coaliției, în măsura implementării reformelor

Rezoluție USR PLUS: Susținerea coaliției, în măsura implementării reformelor

28 Aug 2021   •   20:41
Rezoluție USR PLUS: Susținerea coaliției, în măsura implementării reformelor
Sursa foto: Lucian Alecu

Comitetul Politic al USR PLUS a adoptat o rezoluție privind reanalizarea deciziilor referitoare la funcționarea coaliției. USR PLUS va continua să susțină coaliția în măsura implementării reformelor asumate.

Rezoluția a fost votată ca urmare a prezentării unui raport privind stadiul de îndeplinire a reformelor asumate de USR PLUS în Programul de Guvernare negociat cu partenerii politici.

O mare parte a angajamentelor sunt în faza de „organizare de șantier“, altele sunt în curs de implementare, iar câteva sunt chiar duse la bun sfârșit, se arată într-un comunicat transmis de USR PLUS: „totuși, câteva dintre angajamentele USR PLUS luate în fața electoratului și incluse în Programul de Guvernare sunt blocate: desființarea Secției Speciale, activarea comisiei parlamentare pentru codul electoral, depolitizarea serviciilor deconcentrate”.

În aceste condiții, dar ținând cont și de faptul că activitatea Guvernului și viteza reformelor trebuie îmbunătățite pentru a stabiliza premisele pentru ca, în 2024, guvernarea de dreapta reformatoare să continue și că Protocolul de Coaliție este slab instituționalizat în practică, iar mecanismele de rezolvare a diferendelor funcționează dificil sau deloc, Comitetul Politic al USR PLUS a hotărât ca deciziile necesare pentru îmbunătățirea funcționării Coaliției și a actului guvernamental să fie reanalizate de două ori pe an sau ori de câte ori situația politică o impune. Analiza se va face pe baza unui raport de îndeplinire a angajamentelor de guvernare asumate în campania electorală.

Prima astfel de discuție ar urma să aibă loc imediat după finalizarea congreselor UDMR, PNL și USR PLUS.

Rezoluția votată sâmbătă mai prevede continuarea susținerii coaliției de guvernare și a mandatului acestui Guvern în măsura implementării reformelor asumate prin Programul de Guvernare, dar și susținerea fermă a reprezentanților USR PLUS în Guvern și mandatarea conducerii partidului de a urmări îndeplinirea angajamentelor din programul de guvernare în actuala formulă guvernamentală.

Comitetul Politic al USR PLUS s-a reunit sâmbătă, la Teatrul Național din București, pentru prezentarea candidaturilor la preşedinţia formaţiunii şi pentru componenţa Biroului Naţional al USR PLUS.

Textul integral al rezoluției:

„Copreședinții Dacian Cioloș și Dan Bârnă supun Comitetului Politic rezoluția privind susținerea echipei guvernamentale:

Comitetul Politic al USR PLUS,

Înțelegând că misiunea și responsabilitatea acestei coaliții este să asigure reformele necesare modernizării României atât acum, cât și în 2024;

Luând act de blocajele care încă subzistă în cadrul Coaliției în ceea ce privește decizii asumate împreună la formarea Guvernului (cu titlul de exemplu desființarea Secției Speciale, activarea comisiei parlamentare pentru codul electoral, depolitizarea serviciilor deconcentrate);

Văzând că pe de o parte există puncte din angajamentele de guvernare care au fost realizate sau care sunt în curs de realizare prin eforturile reprezentanților partidului în Guvern (miniștri, secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții), dar că pe de altă parte reforme importante asumate în Programul de Guvernare nu au fost încă inițiate, în ciuda eforturilor USR PLUS;

Considerând că activitatea Guvernului și viteza reformelor trebuie îmbunătățite pentru a stabiliza premisele pentru ca, în 2024, guvernarea de dreapta reformatoare să continue;

Constatând că Protocolul de coaliție este slab instituționalizat în practică și mecanismele de rezolvare a diferendelor funcționează dificil sau deloc;

Decide:

Reanalizarea în Comitetul Politic imediat după finalizarea congreselor UDMR, PNL și USR PLUS a deciziilor necesare pentru îmbunătățirea funcționării Coaliției și a actului guvernamental. Analiza se va face pe baza unui raport de îndeplinire a angajamentelor de guvernare asumate în campania electorală. Astfel de reuniuni se vor convoca bianual sau ori de câte ori situația politică o impune.

Continuarea susținerii Coaliției de guvernământ și a mandatului acestui Guvern în măsura implementării reformelor asumate prin Programul de Guvernare pe baza unui calendar precis asumat în Coaliție în perioada imediat următoare.

Susținerea fermă a reprezentanților noștri în Guvern și celelalte structuri de guvernare și mandatarea conducerii partidului de a urmări îndeplinirea angajamentelor din programul de guvernare în actuala formulă guvernamentală“.

(sursa: Mediafax)

×