x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România, Bulgaria şi Polonia, front comun pentru a determina SUA să ridice vizele

România, Bulgaria şi Polonia, front comun pentru a determina SUA să ridice vizele

17 Oct 2009   •   00:00
România, Bulgaria şi Polonia, front comun pentru a determina SUA să ridice vizele

"Bulgaria, înpreună cu alte ţări europene, precum Polonia şi România, ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, îşi vor uni eforturile pentru a încerca să schimbe reglementările" pentru eliminarea vizelor, a arătat ministrul de externe bulgar Rumiana Jeleva. Oficialul bulgar, citat de Standard News, spune că va merge în SUA anul acesta pentru a discuta cu autorităţile americane, încercând să schimbe condiţiile pentru includerea lor în programul Visa Waiver (VWP).



"În prezent, o ţară poate fi  inclusă în programul Visa Waiver, dacă proporţia vizelor respinse este mai mică de 3%, iar în Bulgaria este de 13%", a declarat ea, precizând că 3% este "un prag foarte jos şi trebuie schimbat".  În ceea ce ne priveşte, autorităţile americane au anunţat că România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent.  MAE român a anunţat o serie de măsuri pe care intenţionează să le ia pentru ca România să poată fi inclusă în VWP. "Vom continua să lucrăm, împreună cu partenerii americani, astfel încât să poată fi identificate cauzele care au condus la creşterea ratei de refuz, principalul obstacol în calea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii români", a asigurat purtătorul de cuvânt al MAE Alin Şerbănescu, citat de Antena 3.


Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru şi România sunt cele cinci ţări din UE care nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver, facilitate prin care cetăţenii unei ţări pot călători în Statele Unite în scop turistic fără a avea nevoie în prealabil de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul american de la Ambasada SUA. Dintre cele cinci ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viză pentru SUA au fost refuzaţi, 1,4% dintre cetăţenii ciprioţi, 2% dintre greci şi 13,5% dintre polonezi.

Potrivit legislaţiei SUA, o ţară poate fi scutită de obligativitatea vizelor de călătorie dacă au fost respinşi mai puţin de 3% dintre cetăţenii respectivei ţări care au solicitat o viză pentru Statele Unite. În afara acestui criteriu esenţial, admiterea în Visa Waiver ţine şi de îndeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

×
Subiecte în articol: politic