Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, marţi, o întrevedere cu directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI), Francis Gurry, întâlnire în cadrul căreia a evidenţiat interesul României pentru găzduirea unui birou extern al OMPI la Bucureşti.
"(Viorica Dăncilă - n.r.) a evidenţiat interesul României pentru găzduirea unui birou extern al OMPI la Bucureşti, proiect cu duble valenţe, politice şi economice. Mai mult, premierul a evidenţiat că România, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, este un participant activ la discuţiile privind finalizarea Tratatului privind protecţia organizaţiilor audiovizuale, sens în care Guvernul României sprijină ideea organizării, la Bucureşti, a viitoarei Conferinţe Diplomatice privind încheierea unui Tratat pentru Protecţia Organizaţiilor Audiovizuale", a informat Biroul de presă al Guvernului prin intermediul unui comunicat.
Conform aceleiaşi surse, premierul a oferit asigurări că România sprijină activitatea organizaţiei şi dezvoltarea sistemului global al proprietăţii intelectuale, având în vedere ritmul alert de dezvoltare al tehnologiilor şi creativităţii umane în general. Totodată, Viorica Dăncilă s-a referit la activitatea Guvernului în acest domeniu, "invocând stimulente acordate în sectoarele relevante pentru dezvoltarea activelor de proprietate intelectuală", precum şi sprijinul oferit mediului de cercetare pentru accesul la bazele publice de invenţii.
Potrivit comunicatului, Francis Gurry a felicitat Guvernul pentru modul în care se derulează Preşedinţia română a Consiliului UE şi pentru progresele înregistrate în primele luni ale acestui mandat.
"Mai mult, Francis Gurry a apreciat în mod deosebit progresul notabil înregistrat de Preşedinţia României (a Consiliului UE - n.r.) în ajungerea la un acord politic cu Parlamentul European pe marginea Directivei privind drepturile de autor în piaţa unică digitală (Directiva copyright), al cărei rezultat pozitiv va contribui la asigurarea unui cadru de reglementare la nivel european adaptat la evoluţia tehnologiilor digitale. Totodată, reprezentantul OMPI a pus accent pe rolul organizaţiei în promovarea proprietăţii intelectuale ca factor de dezvoltare economică, socială şi culturală a fiecărei ţări şi a arătat cooperarea foarte bună pe care organizaţia o are cu România", a precizat aceeaşi sursă.
OMPI este una dintre cele 15 agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi are ca atribuţii principale dezvoltarea la nivel internaţional a unui sistem al proprietăţii intelectuale capabil de a recompensa creativitatea, de a stimula inovaţia şi de a contribui la dezvoltarea economică. OMPI a fost fondată prin convenţia de la Stockholm din 14 iunie 1967, fiind mandatată de către cele 184 de state membre să promoveze protecţia proprietăţii intelectuale la nivel mondial prin cooperarea între state şi colaborarea cu alte organizaţii internaţionale.
Francis Gurry a fost reales în funcţia de director general OMPI în 2014, pentru al doilea mandat (2014 - 2020).
România este membră a Adunării Generale, a Conferinţei, a Comitetului de Coordonare şi a Comitetului Program şi Buget şi participă, prin reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), la toate reuniunile Comitetelor Permanente şi a celor Consultative cu atribuţii în domeniul dreptului de autor.
AGERPRES