Forumul Civic al Românilor (FCR) din Covasna, Harghita şi Mureş a lansat un apel la românii din cele trei judeţe, invitându-i să ia poziţie împotriva acţiunilor "iredentiste, revizioniste şi separatiste ale liderilor maghiari", în cadrul unei adunări populare din 20 martie, de la Topliţa.
Potrivit unui comunicat de presă, conducerea FCR îi îndeamnă pe participanţi să îşi "alăture glasurile" pentru a le transmite "diriguitorilor ţării" că în Covasna, Harghita şi Mureş trăiesc peste 400.000 de români."Dorim să ne exprimăm îngrijorarea pentru continuarea acţiunilor anticonstituţionale ale unor lideri politici şi civici maghiari, ce urmăresc enclavizarea acestei zone prin înfăptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», şi să solicităm autorităţilor statului: Parlamentului României, Preşedinţiei, Guvernului, precum şi întregii societăţi româneşti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societăţii civile - să ia atitudine şi să-şi exprime, public şi neechivoc, o poziţie tranşantă referitor la acţiunile iredentiste, revizioniste şi separatiste ale liderilor maghiari, care atentează făţiş la unitatea şi suveranitatea statului şi a naţiunii române", se arată în comunicat.
Semnatarii documentului semnalează şi "îngrijorarea" românilor din cele trei judeţe faţă de recenta adoptare tacită, în Senat, a legii promovate de UDMR cu privire la regionalizarea României.
Potrivit acestora, prin noua lege "se doreşte refacerea formulei staliniste, de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, a regiunii de nord-est a Transilvaniei, ruptă din trupul ţării, prin Dictatul de la Viena" şi repunerea "pe tapet" a adoptării, în Camera Deputaţilor, a proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale, prin care se urmăreşte "legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice şi forţarea proclamării limbii maghiare ca limbă oficială în aşa-zisul «Ţinut Secuiesc» şi apoi în toată Transilvania, şi nu în ultimul rând, continuarea acţiunilor de discriminare şi deznaţionalizare a românilor din arcul intracarpatic".
Liderii FCR din Covasna, Harghita şi Mureş cer ca, în perspectiva reorganizării regiunilor de dezvoltare, să nu prevaleze criteriul etnic, care "s-a dovedit generator de disfuncţionalităţi, discriminări şi subdezvoltare şi care n-a dus nicidecum la dezvoltarea armonioasă şi echilibrată a tuturor zonelor României".
"Vom cere răspicat să fie respectat statutul limbii române ca limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale", scrie în comunicat.
Potrivit sursei citate, FCR va reînnoi propunerile de stabilire, prin lege, a unor garanţii în procesul de descentralizare, "care să evite abuzurile şi discriminările românilor" de către autorităţile locale, şi care să asigure reprezentarea populaţiei româneşti din zonă în structurile decizionale.
Semnatarii apelului lansat către românii din Covasna, Harghita şi Mureş îi invită la "conlucrare" pe etnicii maghiari, pentru o bună înţelegere, bazată pe respectul reciproc.
Potrivit sursei citate, România a dovedit că "este şi rămâne patria comună a tuturor fiilor ei, pe care îi ocroteşte deopotrivă", indiferent de naţionalitate sau confesiune, iar problemele din zonă nu sunt doar ale românilor, rezolvarea lor presupunând "exprimarea solidarităţii tuturor românilor, din ţară şi din străinătate".
Adunarea populară convocată de FCR din Covasna, Harghita şi Mureş va avea loc în 20 martie, în sala de spectacole a Casei de Cultură din municipiul Topliţa.