x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică şantaj la curte

şantaj la curte

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    19 Apr 2007   •   00:00
şantaj la curte

Liderul PSD, Mircea Geoană, susţine că prim-adjunctul SRI Florian Coldea a solicitat căutarea în baza de date a serviciului a unor informaţii compromiţătoare despre Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, judecători ai Curţii Constituţionale.
Băsescu: "Geoană e diversionist"SRI, despre judecătorii nominalizaţi

Liderul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat ieri pe preşedintele Băsescu că a cerut serviciilor de informaţii date compromiţătoare despre judecătorii Curţii Constituţionale, date pe care le-a folosit pentru a influenţa decizia magistraţilor asupra propunerii de suspendare a şefului statului.

"Traian Băsescu a solicitat SRI, SIE şi unităţii militare 0962 a MAI informaţii compromiţătoare pe care aceste instituţii le deţin asupra judecătorilor Curţii", a susţinut ieri liderul PSD, Mircea Geoană, precizând că "dovada acestei imixtiuni nepermise şi a poliţiei politice pe care Traian Băsescu o practică" o reprezintă două note olografe aparţinând primului adjunct al directorului SRI, Florian Coldea. Potrivit lui Geoană, Coldea a dispus verificarea în baza de date a Serviciului informaţii despre judecătorii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru, care au fost prezentate şefului statului. Geoană, care a prezentat copia celor două note, a susţinut că deţine şi originalul şi că va solicita o expertiză grafologică pentru a nu exista nici un dubiu. "Este un fapt de o gravitate extremă care a condus la vicierea deciziei Curţii anunţată ieri. Asta face SRI la dispoziţia preşedintelui României. Influenţează şi foloseşte date compromiţătoare din trecutul judecătorilor pentru a le influenţa decizia şi avizul", a arătat Geoană. PSD a cerut demisia de onoare a preşedintelui Băsescu, precum şi a conducerii SRI. Totodată, liderul PSD a cerut punerea sub acuzare de către Parchetul Militar a prim-adjunctului SRI şi a celor care au colaborat la "acest act de poliţie politică". Geoană a mai cerut demisia judecătorilor Curţii dacă CNSAS constată că aceştia au făcut poliţie politică şi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice faptele prezentate. De asemenea, considerând că în urma şantajului şefului statului decizia Curţii Constituţionale a fost viciată, Geoană le-a cerut judecătorilor să reanalizeze propunerea de suspendare din funcţie a lui Băsescu.

şEDINŢĂ-FULGER. La scurt timp după ce Geoană a făcut aceste dezvăluiri, parlamentarii din Comisia SRI s-au reunit într-o şedinţă fulger. Înaintea acestei şedinţe, la care au fost invitaţi directorul SRI şi prim-adjunctul său Florian Coldea, George Maior a declarat că "nu a existat nici un moment din partea preşedintelui României solicitări de asemenea informaţii. Să fie foarte clar". El şi-a exprimat şi dezamăgirea că se încearcă atragerea Serviciului în zona politică. Un răspuns similar a venit şi din partea SIE. "Menţionăm că preşedintele României nu a solicitat şi nu i-au fost transmise astfel de date", se precizează într-un comunicat de presă al SIE. şi Curtea Constituţională a respins acuzaţiile. "Curtea Constituţională nu poate fi influenţată sub nici o formă în soluţionarea cauzelor cu care este învestită, asupra nici unuia dintre membrii săi nefiind exercitate presiuni de către autorităţile publice, partide politice, organizaţii ale societăţii civile ori reprezentanţi ai acestora".

CONTRAATAC PREZIDENŢIAL. şeful statului a respins aseară acuzaţiile lui Geoană, acuzându-l pe acesta că este "iresponsabil" şi "diversionist" în încercarea de a manipula, de a "discredita un aviz legal, constituţional al Curţii Constituţionale, pentru a încerca să justifice de ce în avizul Curţii nici una din acuzaţiile domniei sale nu au fost considerate încălcări ale Constituţiei". El a dat asigurări că nu a făcut "nici o intervenţie la nici unul din judecătorii Curţii Constituţionale pentru a da o soluţie sau alta la documentul pe care Parlamentul l-a înaintat Curţii Constituţionale", că nu a vorbit cu judecătorii Predescu, Cochinescu şi Cojocariu niciodată de la iniţierea demersului de suspendare, în schimb l-a sunat ieri pe preşedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secaşiu, care i-a confirmat că Ion Predescu a fost urmărit, nu turnător, şi are certificat că nu a făcut poliţie politică, în timp ce Aspazia Cojocaru nu a participat la deliberarea Curţii tocmai pentru că are un verdict de poliţie politică. Iar de la SRI, şeful statului ar fi aflat că nu există nici un dosar al judecătorilor Curţii Constituţionale care să se mai afle la SRI.

CUTREMUR DE 8 GRADE. Premierul Tăriceanu a declarat că dacă se adeveresc afirmaţiile preşedintelui PSD, Mircea Geoană "decizia de ieri începe să fie înconjurată de numeroase şi grave semne de întrebare. Este un lucru care, dacă se confirmă, este ceva de categoria cutremur de gradul 8 pe scara Richter".

VOICULESCU ÎI APĂRĂ PE PROFESIONIşTII DIN SERVICIILE SECRETE
Liderul PC, Dan Voiculescu, a arătat ieri că "din fericire" preşedintele Băsescu nu a reuşit să-şi subordoneze serviciile de informaţii în totalitate şi că "a reuşit probabil să implementeze acolo câţiva servitori de-ai săi care să-i ducă la îndeplinire comenzile poltice". "Dar lucrătorii, meseriaşii, profesioniştii au rămas în slujba poporului şi pentru asta vrem să îi asigurăm de respectul nostru. Sunt oameni de onoare, oameni care merită să fie respectaţi de români tocmai pentru că nu au acceptat să fie supuşii lui Traian Băsescu. Sigur că vor fi şi idei legate de scurgeri de informaţii din SRI, numai că ele sunt în interesul naţional nu sunt contra interesului naţional. Vreau să-i felicit pe oamenii adevăraţi din serviciile secrete care, aşa cum pot ei, ajută la păstrarea democraţiei în România şi luptă împotriva acestui preşedinte despot", a spus Voiculescu. El a mai afirmat că în plângerea penală împotriva lui Daniel Morar pe care a înaintat-o comisiei pentru controlul SRI îl va include şi pe Florian Coldea, cei doi fiind acuzaţi de poliţie politică. Voiculescu a mai spus că atât Florian Coldea de la SRI, cât şi Silviu Predoiu de la SIE "trebuie să părăsească cât mai repede funcţiile de conducere pe care le au în servicii", pentru că reprezintă interesele lui Băsescu. Voiculescu a adăugat că există şi foarte mulţi procurori care au fost detaşaţi din teritoriu în perioada 2005-2006 implicaţi în poliţia politică. "Avem deja câteva cazuri de procurori care au dosare, care au mari probleme şi care au fos detaşaţi la DNA la DIICOT tocmai pentru a putea fi şantajaţi şi manipulaţi politic", a încheiat el.
  • Diana Piciu
  • COLDEA RECUNOAşTE CĂ EL A SCRIS BILEŢELELE
    Prim-ajunctul SRI, Florian Coldea, a recunoscut că este scrisul lui, dar că sunt notiţe de birou care au fost date în contextul alegaţiilor de presă legate de verificarea membrilor Curţii Constituţionale, arătând că SRI are obligaţia să facă verificări interne. Potrivit lui Coldea, notiţele au fost făcute în aprilie a.c. Scurgerea acestor informaţii în afară Serviciului vor face obiectul unei anchete interne a SRI. Radu Stroe, şeful comisiei parlamentare de control al SRI a anunţat şi el că va fi declanşată o anchetă parlamentară în acest caz. El regretă apariţia acestor documente, apreciind că e limpede că ceva nu e în regulă. "Bileţelele respective sunt în concordanţă cu fondurile arhivistice ale SRI, mai puţin ultimul, referitor la Aspazia Cojocaru", a spus la rândul său secretarul comisiei, Ion Stan. (C.V.)

    Cititi aici documentul prezentat de Mircea Geoana

    ×