x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Săptămână de foc pentru Guvernul Orban. Premierul, amenințat cu a doua moțiune de cenzură

Săptămână de foc pentru Guvernul Orban. Premierul, amenințat cu a doua moțiune de cenzură

de Ion Alexandru    |    27 Ian 2020   •   07:52
Săptămână de foc pentru Guvernul Orban. Premierul, amenințat cu a doua moțiune de cenzură

Săptămână politică deosebit de importantă pentru Guvernul Orban. Asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi și promisa depunere de către PSD a moțiunii de cenzură pot reseta scena politică. Deși nu susține tema moțiunii inițiată de PSD și sprijinită de UDMR, liderul Pro-România, Victor Ponta, amenință guvernarea liberală cu propria moțiune de cenzură, legată de  măsurile anunțate de PNL în domeniul sistemului medical.

Concret, președintele Pro România, Victor Ponta, amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură în cazul în care proiectul depus în dezbatere de Ministerul Sănătății va fi adoptat. Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici. „Iată un adevărat motiv pentru moțiunea de cenzură, și vom iniția noi moțiunea, sper alături de PSD și de alți parlamentari încă «nevânduți», dacă este adoptat acest proiect ucigaș pentru cea mai mare parte dintre români (cei fără bani, cei lăsați în urmă, cei ignorați și batjocoriți de «caramitrii și voiculeștii» care visează la «Legea Junglei» și la miliarde de euro dați de români marilor companii externe care le finanțează lor campaniile pentru funcții publice)!”, scrie Ponta pe pagina sa de Facebook.


Atac la PNL și PLUS
Fostul premier arată că în ianuarie 2012 „a început Băsescu proiectul prin care să ne vindem «Sănătatea» unor stăpâni bogați din afară. Dar a fost oprit de Raed Arafat, de oamenii care au protestat în stradă și de USL în Parlament”.
Acesta adaugă că în 2016 „a fost adus Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, care să reia această vânzare ticăloasă a intereselor românilor. A fost oprit prin votul oamenilor din decembrie 2016. Acum, PNL și PLUS pornesc din nou pe același drum (probabil mânați din urmă de cei care le plătesc campaniile de patru ani și tot le cer «prețul»)! Este momentul ca Pro România să strângă toate forțele politice încă dedicate intereselor României și să oprească încă o dată vânzarea dreptului fundamental la Sănatate”.


Proiect controversat
Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici. „Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente și dispozitive medicale.
Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament în cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sănătate ale statului doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

×
Subiecte în articol: victor ponta