x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal la Timișoara. Prefectul USR a anulat hotărârile Consiliului Local care îl obligă pe edilul Dominic Fritz să-și publice diploma și domiciliul

Scandal la Timișoara. Prefectul USR a anulat hotărârile Consiliului Local care îl obligă pe edilul Dominic Fritz să-și publice diploma și domiciliul

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2021   •   07:05
Scandal la Timișoara. Prefectul USR a anulat hotărârile Consiliului Local care îl obligă pe edilul Dominic Fritz să-și publice diploma și domiciliul

Cele două hotărâri ale Consiliului Local Timișoara, de la jumătatea lunii trecute, care obligă întreaga conducere a primăriei conduse de USR-istul Dominic Fritz să-și publice diplomele de studii și să facă dovada că au domiciliul, nu reședința, pe raza orașului pe care îl conduc au fost desființate de prefectul USR al județului. Zoltan Nemeth, reprezentantul Guvernului Cîțu în teritoriu, amenință Consiliul Local cu instanța, dacă nu ia act de deciziile sale și nu vrea să revoce, în următoarea ședință, aceste acte administrative. Consilierii PNL, PSD și Pro România l-au obligat, prin cele două hotărâri, pe edilul Dominic Fritz să facă dovada respectării legii administrației publice locale și a Codului administrativ.

 

În 13 iulie, Consiliul Local Timișoara, cu votul consilierilor PSD, Pro România și PNL, au emis două hotărâri prin care toți angajații cu funcții de conducere ai Primăriei, începând cu primarul, sunt obligați să facă publice diplomele de studii și domiciliul. Concret, Consiliul Local a decis că „se instituie obligaţia ca primarul, viceprimarii, consilierii personali ai acestora şi toţi angajaţii cu funcţii de conducere să-şi publice pe site-ul oficial al Primăriei Timişoara fotocopii după anumite acte de studii: diplomă de bacalaureat, diplomă de licenţă, diplomă de master (dacă e cazul) şi diplomă de doctor (dacă e cazul)”, dar și obligativitatea „publicării dovezii domiciliului aleşilor locali ai UAT Timişoara”. Cele două acte normative nu au primit avizul secretarului instituției.

Ieri însă, prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, de la USR, coleg de partid cu primarul Dominic Fritz, a anunțat că a anulat aceste două acte administrative, pe motiv că instituția Consiliului Local Timișoara „a supralegiferat pe teme deja reglementate legal”, și că acestea „încalcă și prevederile GDPR”.

 

Ce argumente se invocă în legătură cu studiile

 

Prefectul susține că „măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local, (…) tind să legifereze într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior (…) și contravin prevederilor HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici”.

Zoltan Nemeth precizează că, prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Mai mult, acesta adaugă că, prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii.

 

Publicarea adresei ar încălca legislația datelor cu caracter personal

 

Cu privire la dovedirea că persoanele vizate de aceste două hotărâri au domiciliul legal pe raza municipiului Timișoara, Prefectura susține că măsura adoptată contravine dispozițiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în măsura în care vizează date cu caracter personal, iar art. 12 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 544/2001 prevede că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale. 

Adresa cu privire la cererea de anulare a actelor administrative citate transmisă va fi prezentată în ședința consiliul local. „În situația în care consiliul local nu va revoca hotărârile în cauză, după primirea punctului de vedere al consiliului local cu privire la aspectele sesizate și respectiv după primirea punctului de vedere al ANSPDCP, se va analiza dacă se impune introducerea unei acțiuni la instanța competentă pentru anularea acestora”, amenință prefectul USR.

 

 

Fostul edil Nicolae Robu: Primarul se află într-o „ilegalitate crasă”

 

Unul dintre cei care susțin că primarul Dominic Fritz nu întrunește condițiile legale pentru a exercita funcția în care a fost ales în luna septembrie a anului trecut este fostul edil al Timișoarei, liberalul Nicolae Robu. Acesta a publicat, pe pagina sa de socializare, o postare în care atrage atenția asupra faptului că Dominic Fritz este „un impostor”, ajuns prin fals și uz de fals, însoțit de intoxicare și manipulare plătite cu bani mulți de grupurile de interese ce sunt în spatele lui, în funcția de primar al Timișoarei. 

Robu citează articolul 56 din Legea 115/2015, potrivit căruia „cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul”, subliniind că „este vorba de domiciliu, nu rezidență, nu reședință”. Fostul edil arată că Legea administrației publice stabilește, presupunând că la alegeri toți candidații au avut domiciliul în localitatea respectivă, obligația lor de a și-l păstra acolo pe tot parcursul mandatului. „Schimbarea domiciliului pe parcurs conduce la încetarea de drept a mandatului! (…) Deci, actul doveditor al domiciliului ca localitate, nu ca adresă și al domiciliului, nu al rezidenței se justifică să fie public tocmai pentru a se vedea legalitatea permanentă a mandatelor”. Iar Nicolae Robu mai citează articolul 160, alineat 1, litera „c”, din Codul Administrativ, potrivit căruia „mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială”.

„Primarul german, cu domiciliul în Germania, al Timișoarei e într-o ilegalitate crasă”, conchide fostul primar liberal.

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz usr plus