x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schimbari la varf - Agentiile, o alta provocare pentru Coalitie

Schimbari la varf - Agentiile, o alta provocare pentru Coalitie

05 Ian 2005   •   00:00

Pe langa posturile de prefecti si cele de secretari de stat, partidele la Putere trebuie sa-si imparta si agentiile aflate in subordinea Guvernului.


SILVIU SERGIU, MONICA IORDACHE

DESEMNARE. ANC, una dintre autoritatile cu greutate, are deja un nou sef: umanistul Sorin Vicol
In prezent, exista 26 de structuri guvernamentale: autoritati, agentii, administratii, oficii si comisii nationale; directii generale, oficii si secretariate de stat, la 24 dintre acestea asteptandu-se schimbarea conducerii. La Autoritatea Nationala pentru Control, Ionel Blanculescu a fost inlocuit deja cu Sorin Vicol (PUR), iar la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, locul Gabrielei Coman a fost luat de Bogdan Adrian Panait (PD).

TERMEN. Numirea titularilor la cele 24 de agentii ramase fara sefi ar putea avea insa loc abia dupa 15 ianuarie, pentru ca cele patru partide din Guvern vor mai intai sa rezolve problema prefecturilor si sa instaleze secretarii de stat. Desi nu s-a stabilit "algoritmul" de impartire a agentiilor, cele mai importante dintre ele vor fi si cele mai dorite de fiecare partid. Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului, Agentia pentru Investitii Straine, Directia Generala a Vamilor si chiar Agentia Nationala pentru Sport sunt printre cele mai disputate. Liberalii au revendicat deja, neoficial, AVAS-ul, in defavoarea PUR. Umanistii au preluat deja conducerea Autoritatii Nationale de Control, prin Sorin Vicol, iar la sefia Agentiei Nationale pentru IMM-uri se afla un alt reprezentant al PUR, Eugen Ovidiu Chirovici.

GUVERN. Cele mai multe institutii se afla in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru. Este vorba de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului — condusa de Eduard Gabriel Matei —, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii — al carei presedinte este Ion Smeeianu - Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (Adrian Gurau), Agentia pentru Strategii Guvernamentale (Vasile Dancu), Institutul National de Statistica (Clementina Ungureanu), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (Ioan Melinescu), Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (Varga Gabor), Comisia Nationala de Prognoza si Agentia Nationala pentru Sport (Constantin Diaconu).

In subordinea exclusiva a Guvernului se afla Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (condusa in prezent de Mircea Ursache), Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (Florian Salajeanu), Directia Generala a Vamilor (Tudor Tanasescu), Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (Emilian Cutean).

EXCLUSIV. Institutiile aflate doar in subordinea primului-ministru sunt: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala (Ioan Radu), Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (Jean Constantinescu), Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (Dan Pintilie), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (Maria Iuliana Stratulat), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (Lucian Biro), Agentia Nucleara (Serban Constantin Valeca), Autoritatea Nationala pentru Tineret (Daciana Sarbu), Departamentul pentru Relatii Interetnice (Cristian Jura).

LONGEVIV. Nu toate aceste organisme reprezinta o miza politica, astfel ca de-a lungul timpului au fost conduse de tehnocrati. Este cazul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, al carei presedinte, Jean Constantinescu, ocupa aceasta functie din perioada 1997-2000.

×