x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sediu nou pentru senatori

Sediu nou pentru senatori

18 Mar 2004   •   00:00

Candelabre de cristal, pereti acoperiti cu marmura de Gura Vaii, combinata cu Antigua, adusa din Iran, ornamente aurite, cupola de sticla montata pe dantela de alama. Sunt doar cateva detalii din lucrarea de arta inginereasca in care se vor muta senatorii.

Din vara senatorii se vor muta in casa noua. Lucrarile de amenajare a spatiilor Senatului, din Palatul Parlamentului, sunt aproape finalizate.
MONICA IORDACHE

Senatorii vor beneficia de un corp intreg de cladire, care cuprinde trei etaje cu birouri si o sala mare de sedinte, a caror finalizare a costat aproape 400 de miliarde de lei. Corpul fusese proiectat ca zona de protocol. Aici, Ceausestii urmau sa isi primeasca oaspetii, urmand sa fie amenajate saloane si dormitoare. "Era o zona de protocol mai intim, unde puteau fi primiti musafirii si unde se putea ramane peste noapte", povesteste arhitectul Anca Petrescu, sef de proiectal Palatului Parlamentului. "Cand am inceput sa lucram era o mizerie ingrozitoare. Moloz, gunoaie, viermi", spune Anca Petrescu. Spatiul este terminat in proportie de 90%: peretii sunt zugraviti, salile mari, care ar fi trebuit sa devina saloane de primire, sunt modulate cu mobilier modern, astfel incat au fost impartite in mai multe birouri, usile din lemn de stejar sunt fixate, marmura de Ruschita este lustruita, iar ornamentatiile sunt aurite. Chiar si candelabrele de cristal sunt instalate, dar sunt acoperite cu folie de plastic pentru a nu se prafui pana la finalizarea lucrarilor. Tot ce mai trebuie facut este asezarea mochetei si aranjarea mobilierului.

Vacaroiu in locul lui Ratiu

Biroul presedintelui Senatului este singurul finalizat. Prin negociere intre conducerile celor doua Camere, maimarelui senatorilor i se vor ceda saloanele in care acum este amenajat Clubul Parlamentarilor. Acesta va fi mutat la un alt etaj, cu tot cu poza fondatorului sau, Ion Ratiu, care si acum mai este asezata pe semineul din salon. Biroul are avantajul ca este amplasat cel mai aproape de viitoarea sala de sedinte a senatorilor, dar chiar si asa presedintele va fi nevoit sa strabata un culoar de vreo 60 de metri pentru a ajunge in sala.

Simfonie verde

Piesa de rezistenta este insa sala de sedinta care, desi mai mica, este mult mai spectaculoasa si mai bine dotata decat cea a deputatilor. Ea va fi precedata de un foaier acoperit de un luminator din sticla mata si alama dantelata si pardosit cu marmura alba de Ruschita cu reflexe violete. Sala de sedinte, plasata intre gradinile interioare ale Palatului Parlamentului, va fi o "simfonie verde", menita probabil sa calmeze nervii alesilor si sa le creasca cheful de munca. Peretii sunt acoperiti cu o cuminte marmura bej de Gura Vaii, combinata cu Antigua, adusa din Iran, gri-vernil cu venatura pronuntata verde inchis, care incadreaza imensele usi din lemn de nuc. In locurile in care nu a fost pusa marmura, peretii sunt imbracati cu material fonoabsorbant, astfel incat urechile alesilor sa nu fie zgariate de nici un zgomot neplacut.

Lateralele salii vor avea doua culoare, marcate de coloane de marmura, gradene cu plante ornamentale si panouri de sticla dupa care senatorii se vor putea retrage la o sueta fara sa mai iasa din sala. Deasupra acestor culoare se afla lojele pentru presa si invitati.

Lumina naturala

Partea cea mai interesanta este iluminarea naturala a salii. Pe langa geamurile mari de pe peretii laterali ai salii, lumina va veni si prin cupola de sticla montata pe dantela de alama. Ochii senatorilor vor fi odihniti de o lumina verzuie filtrata de vitraliul realizat dintr-o combinatie de sticla verde intens cu un verzui mai palid. Prezidiul va fi luminat cu proiectoare speciale, separate de cele din restul salii, la care senatorii pot apela doar in cazul sedintelor tarzii. Respectand paleta coloristica, mocheta are o nuanta verde-pal, accentul de culoare urmand sa fie dat de scaunele din piele verde montata pe lemn de nuc, maron inchis. La decor se vor asorta si draperiile verzi. "Sala va avea trei palete coloristice: verdele marmurei Antigua si al pielariei, galbenul alamurilor si bejul pietrei de Gura Vaii", explica Anca Petrescu.

High-technology

Dar nu numai ornamentatia va fi spectaculoasa, ci si dotarea electronica a salii. In cei 900 de metri patrati ai salii vor fi asezate 150 de fotolii independente, a caror pozitie se poate ajusta, inainte-inapoi, in functie de statura si... kilogramele celui care il ocupa, si cu pupitre conectate la surse de curent electric. Senatorii isi pot instala laptop-uri, pot avea conexiune la Internet, pot vota electronic, urmand ca rezultatul voturilor sa fie afisat pe panourile mari din spatele prezidiului, si vor avea la dispozitie microfoane. Intr-o loja va sta un operator care va avea permanent legatura cu fiecare pupitru, putand sa intervina daca ceva este in neregula. "Si presedintele va avea pe mana o intreaga uzina", spune Anca Petrescu, explicand ca la prezidiu va fi instalat un aparat computerizat, presedintele de sedinta putant, de exemplu, sa dea cuvantul cuiva din sala printr-un singur "tuseu". In partea din fata a salii vor fi instalate monitoare mari, pe care vor fi prezentate imagini din sala, difuzate prin camerele de luat vederi ce vor face travellinguri permanente. Presedintii de sedinta vor vedea si ei in monitoare speciale imaginile care vor fi proiectate in spatele prezidiului, astfel ca nici un senator care va mai motai in fundul salii nu va mai avea scapare.

×
Subiecte în articol: politic salii