x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor

de Agerpres    |    17 Feb 2014   •   20:00
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014.

Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Prin proiect se propune aprobarea unor măsuri de politică salarială a personalului din sectorul bugetar în sensul începerii procesului de aliniere a salariilor de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelele prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 248/2010, cu modificările ulterioare.

"Astfel, în anul 2014, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiilor/salariilor funcţiei/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Prin excepţie de la această regulă, personalul didactic din învăţământul universitar de stat şi preuniversitar de stat cu vechime în învăţământ de până la 6 ani beneficiază de o majorare salarială de 10%. Ordonatorii principali de credite /ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget", se arată în expunerea de motive.

Potrivit acesteia, munca suplimentară efectuată peste durata medie normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau de sărbători legale se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.

De asemenea, proiectul mai prevede neacordarea de premii, prime de vacanţă, ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Potrivit expunerii de motive, măsurile propuse au un impact financiar în anul 2014 de circa 30,6 miliarde lei şi reprezintă circa 4,6% din PIB estimat pentru anul 2014, iar în cazul neadoptării lor, deficitul bugetar s-ar majora corespunzător.

Iniţiator este Guvernul, iar Senatul este prima cameră sesizată. 

×
Subiecte în articol: salarii bugetari