x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Șerban Nicolae, la un pas să devină al doilea om în stat

Șerban Nicolae, la un pas să devină al doilea om în stat

de Ion Alexandru    |    26 Feb 2020   •   09:25
Șerban Nicolae, la un pas să devină al doilea om în stat

Liderul senatorilor social-democrați din Camera Superioară a Parlamentului a fost validat, ieri, de grupul PSD de la Senat drept candidat pentru preluarea celei de-a doua funcții în stat, după ce în interiorul grupului au avut loc chiar două „scrutinuri” de alegeri. Actualul șef, interimar, al Senatului, Titus Corlățean, nu s-a calificat pentru finala pentru această poziție. Deși astăzi ar fi trebuit să aibă loc ședința de plen a Senatului pentru votul de instalare a noului președinte, aceasta a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Asta, deoarece candidatura lui Șerban Nicolae trebuie să fie validată și de Comitetul Executiv, care se va întruni la sfârșitul acestei săptămâni.

 

Grupul PSD din Senat l-a ales marți, cu vot secret, în turul II, pe Șerban Nicolae să fie candidatul partidului la funcția de președinte al Senatului. Șerban Nicolae a primit 35 de voturi, în timp ce contracandidatul său din partid, Radu Oprea, a primit 26 de voturi de la senatorii social-democrați. Liderul interimar PSD Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Șerban Nicolae după alegerile interne din partid.

Conform stiripesurse.ro, în PSD circulă însă informația neoficială potrivit căreia noua conducere interimară a partidului și l-ar fi dorit pe Radu Oprea câștigător. Din acest motiv, au apărut speculații în PSD că încă nu s-a jucat șefia Senatului. Ca să rămână definitiv candidatul PSD la șefia Senatului, Șerban Nicolae mai trebuie validat și de CEx PSD, spun surse social-democrate. Fără validarea CEx-ului, nu se va trece la organizarea de alegeri în plenul Senatului.

Sursele citate mai arată că și lui Șerban Nicolae îi convine să treacă prin filtrul CEx pentru a nu exista niciun fel de comentarii în partid legate de alegerea sa la Senat. Ultimul lucru pe care și-l dorește PSD, spun surse din partid, este ca grupul să nu fie unit în jurul unui candidat și să aibă astfel de câștigat liberalii, care o au pe Alina Gorghiu candidat la șefia Senatului. CEx-ul PSD va avea loc vineri, astfel că nu se va vota în plenul Senatului, săptămâna aceasta, noul președinte al Senatului și se va aștepta decizia CEx.

 

Surse: Liberalii au renunțat la această demintate

 

În prezent funcția de președinte al Senatului este exercitată interimar de Titus Corlățean (PSD) și este nevoie de alegerea unui președinte plin după demisia fostului titular Teodor Meleșcanu.

Tot neoficial, se pare că liberalii au renunțat la propunerea candidaturii senatoarei Alina Gorghiu pentru această funcție, având în vedere faptul că, în acest moment, la Senat, Partidul Social Democrat are majoritatea. Grupul PSD numără 70 de membri, în timp ce, pentru instalarea unui nou președinte al Camerei superioare a Parlamentului este nevoie de 69 de voturi.

Dacă PNL înțelege această aritmetică simplă, USR se pare că vrea să-și încerce totuși norcul și să îl propună spre aprobarea Senatului pe Vlad Alexandrescu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: serban nicolae