x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sesiune incordata

Sesiune incordata

30 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Subiectul fierbinte al acestui inceput de sesiune, care a suscitat deja discutii in contradictoriu, este intentia Aliantei D.A. de modificare a regulamentelor celor doua Camere si schimbarea presedintilor acestor foruri, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.
ANIELA NINE, CARMEN VINTILA

EFECT. Intentia Aliantei D.A. de a schimba presedintii Camerelor va starni dispute parlamentare
Un punct foarte important pe agenda parlamentarilor Aliantei D.A. in sesiunea care debuteaza maine este modificarea regulamentelor celor doua Camere, dupa cum ne-a declarat senatorul PD Maria Petre.

In acest sens, la Senat, reprezentantii Aliantei au constituit deja o comisie, fiecaruia din cei 5 membri care o alcatuiesc fiindu-i repartizate cateva capitole din regulament, si urmand ca azi, la prima intalnire de lucru, sa aiba loc discutii pe marginea posibilelor modificari ale regulamentului. Sunt prevazute insa si alte modificari ale regulamentului Senatului. "Pe de o parte, vom adapta regulamentul la ceea ce Curtea Constitutionala a stabilit de multa vreme ca e neconstiutional, pe de alta parte, vom face modificari care sa tina de mecanismul de lucru in sine al Senatului, al comisiilor, al plenului", a precizat senatorul Maria Petre. Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, explica necesitatea modificarii regulamentului acestui for pentru a "introna cu adevarat dezbaterea in Parlament, atat in comisii, cat si in plen, si a se reda Parlamentului ceea ce-i revine cu adevarat - sa fie forul legislativ suprem al Romaniei". Totodata, Nicolaescu a subliniat ca o prioritate legislativa este Codul Fiscal care va veni la Camera Deputatilor. In acest scop se intentioneaza organizarea unor dezbateri prealabile cu societatea civila, astfel incat "o serie de nedumeriri sa fie clarificate". Legat de ideea schimbarii presedintelui Camerei, Nicolaescu a spus ca se va putea merge mai departe, in sensul solicitarii revocarii lui Nastase, dupa modificarea regulamentului Camerei.

PSD. Pozitia fostului partid de guvernamant in cazul propunerii Aliantei de modificare a regulamentului Camerelor a fost exprimata saptamana trecuta de liderul PSD, Ion Iliescu. Astfel, el a apreciat intentia parlamentarilor Aliantei D.A. ca "un exemplu de abordare necivilizata a ceea ce inseamna raporturi politice in democratie". El a subliniat ca Romania se afla la a treia alternanta la putere, insa este pentru prima data cand este posibila "un fel de coabitare" intre majoritatea "care s-a format pana la urma asa cum s-a format", presedintele tarii si presedintii celor doua Camere, "care s-a intamplat" sa apartina celui mai mare partid din Parlament si care este de opozitie. "De ce sa nu folosim acest avantaj, ca putem sa exersam o forma de coabitare politica?", s-a intrebat retoric Ion Iliescu.

NORMAL
Reprezentantii opozitiei nu si-au stabilit inca directia in care vor actiona in sesiunea care incepe maine. Acest lucru urmeaza a fi facut in cursul acestei saptamani, cand este stabilita intrunirea membrilor grupului senatorial al PRM, a aratat viceliderul grupului senatorial al acestui partid, Liviu Bindea. El considera intentia reprezentantilor Aliantei D.A. de a modifica regulamentul Senatului "o prioritate care tine de modul in care ei doresc sa reformuleze niste structuri ale Parlamentului, niste functii de conducere". Astfel, el a apreciat ca "una, poate, normala" intentia Aliantei D.A. de schimbare a presedintelui Senatului. "Insa totusi trebuie sa aiba in vedere ca adjudecarea acestei functii de catre presedintele Vacaroiu s-a facut in urma unui vot al plenului Senatului si poate ca ar fi interesant sa calculeze toate costurile politice pe care ar putea sa le implice o asemenea hotarare", a avertizat Bindea.

ABSURDITATE
"Schimbarea presedintelui Camerei este o absurditate constitutionala ce a fost vehiculata in scopuri pur propagandistice", considera liderul PRM Lucian Bolcas. Legat de prioritatile legislative, el a mentionat dorinta de a remedia unele "deficiente" ale legilor "imperfecte si neconcordante" adoptate catre sfarsitul legislaturii trecute. In opinia viceliderului UDMR, Marton Arpad, prioritatea cea mai mare a deputatilor este aprobarea ordonantei care vizeaza reforma sistemului financiar, deci cota unica de impozitare.
×
Subiecte în articol: politic alianţei