x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soluţia lui Flutur: Alianţă PNL-PC-PSD pentru guvernare

Soluţia lui Flutur: Alianţă PNL-PC-PSD pentru guvernare

de Monica Iordache Apostol    |    13 Noi 2007   •   00:00
Soluţia lui Flutur: Alianţă PNL-PC-PSD pentru guvernare
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Vicepreşedintele PLD, senatorul Gheorghe Flutur, cel care a lansat ipoteza creării polului politic PNL - PC - PSD după alegerile europarlamentare de la 25 noiembrie 2007, vine cu noi amănunte. El susţine că liderii locali ai celor trei partide vorbesc deja despre o guvernare comună a acestui trio şi, nu in ultimul rănd, despre amănarea alegerilor parlamentare pănă in martie 2009.Â


După ce a lansat ipoteza creării polului PNL - PC - PSD după alegerile europarlamentare, vicepreşedintele PLD, senatorul Gheorghe Flutur, vine cu amănunte. El susţine că liderii locali ai celor trei partide vorbesc despre o guvernare a acestui trio şi despre amănarea alegerilor parlamentare pănă in martie 2009.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Gheorghe Flutur, din informaţiile dumneavoastră, in ce condiţii se va forma polul PNL - PSD - PC?
Gheorghe Flutur: Prin ţară, mai mulţi lideri locali PSD şi PC vorbesc despre acest pol, despre această alianţă, şi apropierea este deja foarte vizibilă. Ieri (duminică - n.r.), preşedintele Voiculescu a confirmat la Suceava ce am spus eu. Pe de altă parte, amănarea discutării legii bugetului de stat in cele două Camere ale Parlamentului arată clar că PNL este la măna PSD in continuare şi că in această perioadă se incearcă să se facă locuri libere in Guvern. Avem guvernul "Ziua şi gafa" şi sunt deja destule locuri libere create după gafele unor miniştri. Strategia PNL a fost aceea de a minţi electoratul că nu va face nici o construcţie cu PSD pănă la alegerile europarlamentare. După aceea o vor face lejer. PNL a incercat să profite de o parte a electoratului liberal din Romănia, pentru că a avut nevoie de voturile lui. Â


Proiect PSD

  • Din ceea ce ştiţi va fi alianţă oficială? Văd că vorbiţi despre locuri in Guvern...
asta a fost proiectul PSD incă din toamnă: să ameninţe cu o moţiune ca să intre pe uşa din dos la guvernare. Ei doresc ca in perioada următoare să intre la guvernare, iar proiectul următor merge şi mai departe: să amăne alegerile de anul viitor pentru primăvara lui 2009. Acesta este proiectul PNL - PSD, iar aici Tăriceanu este oarecum constrăns. Iar aici numitorul comun este Dinu Patriciu. Observaţi că s-a format deja troica Iliescu - Patriciu - Voiculescu.


  • Ce ar fi rolul PC in această combinaţie, pentru că Patriciu nu a vorbit decăt despre PNL - PSD?
PC este un partid mai mic, dar care ar intra oricănd in această alianţă.


  • Ce avantaje ar putea să obţină PSD şi PC?
Este mai mult o alianţă antiprezidenţială. Nu pot să obţină nimic. Este doar un pol antiprezidenţial.


  • Păi, pănă acum vorbeaţi despre locuri in Guvern...
Amintiţi-vă că presa a vorbit despre şase-şapte locuri in Guvern pentru PSD. Cred că toată lumea ştie că urmează deconturi in acest partid. S-a pus batista pe ţambal pănă la 25 noiembrie, după care urmează deconturile, şi atunci singurul proiect care i-ar mai lega ar fi intrarea la guvernare.


  • Aţi vorbit şi despre amănarea alegerilor pănă in 2009. Care ar fi miza?
Principalii protagonişti, PNL şi PSD, stau prost in sondaje, şi atunci vor prelungirea rămănerii la butoane, ca să poată rezolva unele restanţe, cum ar fi absorbţia fondurilor europene.


  • De unde aveţi aceste informaţii?
Lideri locali şi judeţeni vorbesc despre asta. Mai răsuflă de la ei aceste strategii care se discută in buncărele PNL şi PSD.


  • In PNL, de la ce nivel sunt aceste informaţii, avănd in vedere că v-aţi pierdut legăturile cu cei din conducerea partidului? Există şi printre liberali ideea asta?
Există această idee, pentru că moţiunea PSD şi următoarea moţiune, a noastră, reprezintă o sperietoare care il ajută pe Călin Popescu Tăriceanu să se justifice in propriul partid pentru aceste demersuri. Nu uitaţi că semnalul a fost dat atunci cănd PNL l-a aplaudat la scenă deschisă pe Ion Iliescu, adoptat ca lider informal din momentul in care l-a salvat de la ultima moţiune.


  • Cănd depuneţi moţiunea?
Mai avem 14-15 semnături. Se discută acum, dar noi suntem ocupaţi cu desfăşurarea campaniei electorale. O să vedem. In perioada următoare. N-am hotărăt incă exact o dată.


  • Pe de altă parte, şi liberalii lansează scenariul că PLD va fuziona cu PD după alegerile europarlamentare. Asta e adevărat?
Ei nu sunt liberalii, ei sunt peneliştii. Am auzit şi eu un lider de la malul mării (senatorul PNL Puiu Haşotti - n.r.), care este arheolog, din căte ştiu, şi se pricepe la trecut şi mai puţin la viitor.


  • Să inţeleg că informaţiile dvs. despre viitorul PNL sunt adevărate, iar ale PNL despre viitorul PLD sunt false...
Arheologii trebuie să se aplece asupra trecutului şi nu cred că pot fi luaţi in serios cănd vorbesc despre viitor.

×
Subiecte în articol: politic psd pnl