x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS: Băsescu 32%, Geoană 24%, Antonescu 15%

Sondaj CURS: Băsescu 32%, Geoană 24%, Antonescu 15%

de Gabriela Antoniu    |    12 Oct 2009   •   00:00
Sondaj CURS: Băsescu 32%, Geoană 24%, Antonescu 15%

Un sondaj CURS realizat la comanda Jurnalului Naţional arată că 92% din români vor ca şeful statului să fie ales de popor, 48% nu susţin introducerea obligativităţii prezenţei la vot, iar 39% nu sunt hotărâţi dacă votează sau nu la alegerile prezidenţiale. Din cei 61% decişi să meargă la vot, 32% ar opta pentru Traian Băsescu, 24% pentru Mircea Geoană, 15% pentru Crin Antonescu.



Potrivit sondajului CURS, la întrebarea "Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, pe cine aţi vota dintre următorii?", 61% din cei chestionaţi au exprimat o intenţie de vot, iar 39% au fost nehotărâţi/nu ar vota. Din cei care au exprimat o intenţie de vot, 32% au optat pentru Traian Băsescu (susţinut de PD-L), 24% pentru Mircea Geoană (PSD), 15% pentru Crin Antonescu (PNL), 13% pentru Sorin Oprescu (independent), 7% pentru C.V. Tudor (PRM), 5% pentru Gigi Becali (PNG), 3% pentru Kelemen Hunor (UDMR) şi 1% pentru un alt candidat.
 
Subiecţii sondajului au fost chestionaţi şi în ceea ce priveşte modalitatea alegerii preşedintelui României. La întrebarea "Credeţi că preşedintele României ar trebui ales de populaţie sau de Parlament?", 92% au răspuns că şeful statului trebuie ales de popor, 4% de Parlament, iar 4% nu ştiu/nu răspund.

Dacă alegerea preşedintelui şi a Parlamentului trebuie făcute prin vot obligatoriu a fost o altă întrebare adresată subiecţilor sondajului. Astfel, la întrebarea "Sunteţi pentru sau împotrivă ca prezenţa la vot să fie obligatorie?", 47% au optat "pentru", 48% "împotrivă", iar 5% nu ştiu/nu răspund.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 25 septembrie-7 octombrie a.c., pe un eşantion de 1.602 respondenţi cu vârste de 18 ani şi peste şi are o marjă de eroare de +/- 2,45%.

Click aici pentru sondajul CURS! (fişier PDF)

×
Subiecte în articol: politic