x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sponsorii de la Lukoil au venit să îşi ceară tainul la Băsescu?

Sponsorii de la Lukoil au venit să îşi ceară tainul la Băsescu?

de Adriana Duţulescu    |    03 Feb 2011   •   15:06

Traian Băsescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe preşedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, într-o întâlnire la care a participat şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexandr Ciurilin.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, "în cadrul discuţiilor, preşedintele companiei ruse a prezentat intenţiile de dezvoltare pe piaţa românească". "Preşedintele Traian Băsescu a exprimat deschiderea autorităţilor române faţă de investiţiile străine, apreciind faptul că Lukoil a investit până în prezent peste 1 miliard USD în ţara noastră", se arată în documentul Preşedinţiei.

Audienţa acordată de Traian Băsescu boşilor de la gigantul Lukoil vine în contextul scandalului scumpirii benzinei, care a dus la un control comandat de premierul Boc la marile firme care comercializează carburanţi. Însă este de menţionat şi faptul că Lukoil a fost unul dintre cei mai mari sponsori ai campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu.

Conform documentelor oficiale depuse la Autoritatea Electorală Permanentă, firma Lukoil a sponsorizat oficial campania prezidenţială a lui Traian Băsescu în 2009 cu 429.750 de lei, adică 100.000 de euro. Compania a făcut donaţiile pe 19 noiembrie 2009, cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Directorul general al Lukoil România, Constantin Tampiza, a explicat la vremea respectivă: "Eu nu l-am sponsorizat pe Traian Băsescu, ci am dat bani la PDL. A venit un om de la ei, de la partid, la mine şi mi-a spus că au o acţiune. Dacă banii daţi de compania noastră i-au folosit în campania electorală a lui Traian Băsescu, atunci bravo lor". Constantin Tampiza a ţinut să mai adauge că "Lukoil România nu a primit nici o facilitate de la preşedintele Traian Băsescu". "Fiecare are o simpatie personală. A mea poate să fie Băsescu, poate să fie Videanu... E opţiunea mea", a conchis Tampiza.

Cu toate acestea, după campania electorală, Lukoil a primit mai multe "facilităţi", sub formă de contracte cu instituţiile statului, 31 la număr, în valoare de 34.817.009 de lei, cele mai multe fiind cu Romsilva. Printre instituţiile care au acordat contracte Lukoil România se află Ministerul Finanţelor, CFR Călători, APIA, Loteria Română, mai multe unităţi militare şi consilii judeţene, precum şi Primăria Sectorului 3 şi Direcţia Parcurilor Sector 3.

×