16 aprilie 2009
SALARII MAI MARI
Deputaţii au aprobat ieri ordonanţa fostului Guvern prin care personalul clerical beneficiază de sprijin lunar din partea statului, la salarizare, în cuantum de 65% din salariile de bază ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Personalul din conducerea cultelor beneficiază de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupă, la nivelul salariilor de bază stabilite conform legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat. Actul normativ îşi produce efectele de la 1 ianuarie 2009, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională pentru ordonanţă. (Dana Piciu)
COMPANIE RESPINSĂ
Deputaţii au respins ieri în plen, cu unanimitate de voturi, ordonanţa prin care se înfiinţa Compania Energetică Naţională, ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu. Deputaţii puterii au respins ordonanţa în absenţa liberalilor care părăsiseră sala înainte, nemulţumiţi de felul cum conducea şedinţa preşedinta Camerei, Roberta Anastase. Ordonanţa prevede că acţiunile statului de la Hidroelectrica, de la complexul energetic Rovinari precum şi de la cel din Turceni să fie preluate de Electrica SA. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. (Dana Piciu)
ANCHETĂ STERLING
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat ieri efectuarea de Comisia pentru industrii şi servicii a unei anchete privind acordul petrolier al Companiei Sterling Resources Ltd. Prin urmare, membrii comisiei se vor constitui în comisie de anchetă care are ca obiective verificarea oportunităţii modificării legislaţiei privind negocierea şi renegocierea acordurilor încheiate între statul român şi companiile private pentru exploatare a resurselor miniere şi să se pronunţe asupra legalităţii actului adiţional al contractului de exploatare încheiat cu Sterling Resources. (Dana Piciu)
CODURILE, ÎN COALIŢIE
Calendarul de adoptare a celor patru coduri juridice ar trebui reanalizat şi discutat în cadrul coaliţiei de guvernare. Propunerea a fost făcută ieri de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii coaliţiei de ONG-uri "Opriţi Codurile!". Geoană a reamintit despre solicitarea Comisiei Europene care a cerut ca, în privinţa codurilor, să prevaleze calitatea şi nu viteza adoptării lor în Parlament şi a adăugat că eventualul deficit de imagine provocat de regândirea calendarului de adoptare ar fi compensat de o dezbatere serioasă. Senatul este prima cameră sesizată în privinţa codurilor. (A. Nine)
Citește pe Antena3.ro