x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Supărare după alegerile USR PLUS. Irinel Darău acuză: Au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic

Supărare după alegerile USR PLUS. Irinel Darău acuză: Au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic

23 Sep 2021   •   17:05
Supărare după alegerile USR PLUS. Irinel Darău acuză: Au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic

Senatorul Irineu Darău spune că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic. Senatorul a obținut la alegerile câștigate în primul tur de Dacian Cioloș puțin peste 10% din voturi.

„Suntem într-un moment în care democrația din USRPLUS, ca și cea din România, sunt în continuare la cote deranjant de joase. În partid s-a văzut asta de la început, când conducerea actuală s-a arătat mai întâi vag surprinsă, iar apoi din ce în ce mai iritată de candidatura mea. Accesul la membri și la informații a fost profund dezechilibrat, ca și cum totul era pregătit doar pentru doi candidați, iar al treilea încurca niște socoteli. În timp ce procesul democratic intern a fost atacat cu crosa de golf de un candidat, celălalt și-a văzut liniștit doar de jocul și de scorul lui”, a transmis joi Irineu Darău printr-un comunicat de presă.

Acesta susține că va apela la toate mijloacele, procedurale și legale, pentru a clarifica, contesta și corecta procesul de vot.

„Sunt documentate deja prea multe situații punctuale și sistemice care dovedesc un proces eronat de vot, girate de tăcerea continuă a Biroului Național, Secretariatului General și Comisiei Electorale față de toate notificările oficiale trimise de mine și de mulți alții. Chiar și astăzi, în ultimele minute de vot, procesul putea fi corectat. Însă, odată ce s-a trecut de decriptarea voturilor și calcularea rezultatului, s-au decriptat și intențiile reale ale responsabililor de bunul mers al campaniei. Dan Barna și Dacian Cioloș au fost în deplină cunoștință de cauză privind toate problemele, dar nu au acționat”, mai spune senatorul.

El anunță că nu va susține niciun candidat în eventualul tur 2.

„Dacă alegerile ajung în turul doi, niciunul dintre candidați nu are susținerea mea. Principiile nu se negociază niciodată, nici măcar în funcție de rezultatul electoral - din păcate fix acest lucru l-au făcut cei doi lideri, gândindu-se la șansele proprii mai mult decât la apărarea democrației și integrității votului. În schimb, indiferent de rezultatul scrutinului, eu rămân la dispoziția membrilor pentru a le apăra drepturile, respectiv pentru a fi notificat despre încălcarea regulilor și principiilor. Am dovedit că pot fi un avertizor de integritate onest și eficient și voi continua această luptă”, a adaugat Irineu Darău.

Acesta va propune la viitorul conges al formațiunii un set de soluții, care cuprinde, printre altele, un sistem de vot proporțional la toate nivelurile și limitarea cumulului de funcții.

„Pentru succesul partidului, contează valorile care ne-au unit și mobilizat, dar și aplicarea lor cu bună credință. USRPLUS trebuie reformat, dar candidații Dan Barna și Dacian Cioloș, conducătorii Dan Barna și Dacian Cioloș și chiar și simplii membri de partid Dan Barna și Dacian Cioloș nu mai au credibilitate. Prin acest proces viciat de vot ne-au lipit o ștampilă pe care va trebui să muncim din greu pentru a o putea șterge din ochii noștri și ai românilor. Iar toate acestea s-au întâmplat deși soluția tehnică era simplă și accesibilă până în ultimul moment - eliminarea buletinelor ilegitime înainte de decriptarea și calcularea rezultatului final al primului tur de scrutin. Din păcate, voința a cedat în fața interesului electoral”, a mai spus senatorul USRPLUS.

Dacian Cioloș a câștigat turul 1 al alegerilor interne pentru președinția USR PLUS, cu 46%. Dan Barna a obținut 43,9 la sută din sufragii, iar Irineu Darău - 10.1%. Procesul de vot continuă cu turul al doilea.

Mediafax

×
Subiecte în articol: usr plus irinel darau