x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România îşi propune până la sfârşitul acestui an să devină membru Schengen

Băsescu: România îşi propune până la sfârşitul acestui an să devină membru Schengen

16 Ian 2014   •   19:30
Băsescu: România îşi propune până la sfârşitul acestui an să devină membru Schengen

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut sprijinul preşedintelui Comisiei Europene, Herman van Rompuy, pentru aderarea României la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an, argumentând că pe lângă îndeplinirea criteriilor tehnice, România a dovedit şi că are un stat de drept consolidat, în care instituţiile funcţionează corespunzător.

"În ceea ce priveşte accesul României în Schengen. L-am informat pe domnul preşedinte Van Rompuy că România îşi propune până la sfârşitul acestui an să devină membru cu drepturi depline. Este şi un obiectiv personal, pentru că îmi închei mandatul anul acesta şi aş vrea ca şi acest pas să fie făcut. Vizez, datorită evoluţiilor interne, luna octombrie. În mai sunt alegeri pentru Parlament European, este greu să negociem acum, înainte de europarlamentare", a declarat Băsescu, într-o intervenţie la Palatul Cotroceni.

"Nu m-am limitat doar la anunţa acest obiectiv, am solicitat preşedintelui să mă sprijine la fel ca în 2012, când obiectivul s-a ratat din cauza evenimentelor din vara lui 2012. Nu am negat legătura pe care le fac unele state cu raportul MCV. Oricât am spune noi că Schengen are doar condiţii tehnice, sunt state care se uită şi la statul de drept şi funcţionarea justiţiei. Am făcut o clarificare. Sigur că am avut şi incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului Penal. Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România. Sunt de acord că în Parlament s-a votat în veselie ca aleşii să nu mai fie vizaţi de legislaţia care vizează conflictul de interese. Dar Curtea Constituţională a stopat acest proces. Dacă politicul a avut o abordare greşită în raport cu exigenţele europene, tot o instituţie românească a pus capăt acestui abuz comis de politicieni", a spus Băsescu.

"Mie mi s-ar părea corect ca raportul MCV să reflecte acest lucru. V-aş aduce aminte că tentativa de lovitură de stat din 2012 a fost oprită tot de instituţiile statului, în speţă Curtea Constituţională. Tot instituţiile satului au investigat fraudele de la referendum şi acum tot o instituţie a statului a oprit modificarea Codului Penal care îi făcea pe politicieni mai ceva ca dumnezeii când era vorba de furat şi conflict de interese. În acest raport ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care sunt capabile să oprească derapaje ale politicului", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că în discuţia cu Herman van Rompuy a atins şi subiectul "focarelor de instabilitate" din Republica Moldova.

"În ceea ce priveşte Republica Moldova nu m-am dus ca avocat sau partener al politicienilor de la Chişinău, ci ca preşedinte al unui stat UE şi membru al Comisiei Europene. Am pornit de la situaţiile de risc din republica Moldova, care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc. Primul şi cel mai important risc este Transnistria, unde pot să apară provocări, iar din punctul meu de vedere formatul de negociere 5 plus 2, care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria, s-a dovedit ineficient. Formatul 5 plus 2 nu a reuşit să mişte lucrurile înainte şi a creat condiţii prin negăsirea soluţiilor pentru consolidarea aşa-zisei statalităţi transnistrene. Sunt mulţi ani de când acest format nu a ajuns la nicio soluţie favorabilă Republicii Moldova. Am simţit nevoia să-i transmit preşedintelui Consiliului European că acest format nu a rezolvat nimic. Trebuie găsite soluţii de discuţie directă cu aşa-zisele autorităţi transnistrene şi Rusia, care deţine un control militar în Transnistria în calitate de forţă de prevenire a incidentelor armate, dar, n-aş spune că doar acest rol a fost exercitat de militarii ruşi", a spus Băsescu. 

×