x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Prioritatea mea şi a României trebuie să fie aderarea Moldovei la UE"

Traian Băsescu: "Prioritatea mea şi a României trebuie să fie aderarea Moldovei la UE"

16 Iul 2013   •   17:32
Traian Băsescu: "Prioritatea mea şi a României trebuie să fie aderarea Moldovei la UE"
Sursa foto: Intact Images

Într-un interviu acordat Europa Liberă, în ajunul vizitei sale de miercuri de la Chişinău, Traian Băsescu a anunţat că prioritatea sa şi a României trebuie să fie ca "Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene" în circa 10-12 ani.

Şeful statului a explicat în interviu că poziţiile României şi Rusiei faţă de problema transnistreană sunt diferite, dar că acest conflict nu poate fi rezolvat decât în negocierile "5+2" (părţi implicate - Chişinău, Tiraspol, mediatori: OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE şi SUA ca observatori). Potrivit preşedintelui român, "Moscova vede Republica Moldova federalizată, noi o vedem unitară" şi în acelaşi timp "numai Chişinăul poate stabili nivelul de autonomie pentru Transnistria".

Totodată, Traian Băsescu a exclus posibilitatea integrării Republicii Moldova în UE cât timp nu va fi reglementat conflictul transnistrean şi cât timp pe teritoriul Republicii Moldova vor mai fi prezente trupe ruseşti. "Categoric, Uniunea Europeană nu va mai repeta eroarea din Cipru", a spus preşedintele român.

"Timpul lucrează şi eu sper să lucreze în favoarea Republicii Moldova", a mai menţionat Traian Băsescu, care a remarcat totodată că procesul de integrare în UE este unul "îndelungat", amintind că în cazul României de la acordul de asociere la aderarea la Uniune "a durat 10 ani".

×