x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turism, hrană şi bani contra voturi

Turism, hrană şi bani contra voturi

23 Noi 2009   •   00:00

Turism electoral, hrană şi bani contra voturi, influenţarea alegătorilor, procese de votare întrerupte, vot multiplu, abuzuri la solicitarea urnei mobile, continuarea campaniei electorale în ziua votării. Sunt incidentele semnalate ieri în ţară şi în Capitală la alegerile prezidenţiale şi la referendum.

9:30, Bucureşti. La sediul de campanie al preşedintelui Băsescu erau difuzate mesaje electorale în format video. Prin aceste mesaje, şeful statului îşi făcea propagandă electorală atât pentru referendum, cât şi pentru realegerea lui ca preşedinte al României. "Voi sunteţi adevărata majoritate, Băsescu luptă pentru tine", se putea citi alternativ pe afişajul electronic de pe sediul de campanie al şefului statului din Str. Lipscani. Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui României cu modificările şi completările ulterioare prevede la articolul 192 alineatul 11 că, "după încheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se pedepseşte conform legii.
• Gabriela Antoniu

10:00, Strejeşti, Olt. Aproximativ 300 de persoane sunt anchetate, după ce au venit, în număr foarte mare, cu maşinile personale, să voteze la o secţie specială din comuna Strejeşti.

10:08, Bucureşti. Angajaţi ai unei firme de pază, care intenţionau să voteze în secţia specială din Gara de Nord din Bucureşti, au intrat în atenţia poliţiştilor Secţiei 3 Bucureşti, întrucât lucrători au fost aduşi cu microbuze la secţia de vot.

10:56, Haţeg. Biroul de Evidenţa Populaţiei din oraşul Haţeg, judeţul Hunedoara, este închis. Potrivit şefului de cabinet al prefectului, vinovat de această situaţie este primarul oraşului. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei Haţeg, Adrian Simeon, a declarat că încă nu ştie nimic despre acest lucru, aflându-se, la rândul său, în concediu fără plată.
• Monalise Hihn

11:03, Buzău. Preşedintele BEJ Buzău, judecătorul Valentin Barbu, a primit o primă reclamaţie din partea Partidului Social Democrat, care a susţinut că mai multe persoane ar fi fost aduse cu două autovehicule pentru a vota la o secţie din municipiul Râmnicu Sărat. Cazul este cercetat, în prezent, de poliţiştii buzoieni pentru a fi stabilită veridicitatea faptelor reclamate.

11:17, Bucureşti. Declaraţiile pe propria răspundere făcute de aproximativ 150 de alegători la secţia de votare specială din Gara de Est au fost completate, contrar prevederilor legale, de membrii biroului secţiei de votare, şi nu de alegători, a declarat reprezentantul PNL în BEC, Marius Bălăşescu. El a anunţat că la Biroul Electoral Central a fost depusă o contestaţie în acest sens, care urmează să fie analizată de membrii Biroului.

11:31, Cluj-Napoca. PSD Cluj a depus o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) cu privire la un incident petrecut la secţia de votare nr. 62 din Cluj-Napoca, unde preşedintele comisiei ar fi părăsit, sâmbătă, secţia, după ce a sigilat-o, având cu el ştampila de control." De asemenea, la ora 18:30 s-a prezentat la secţia de votare, deja sigilată, vicepreşedintele secţiei, pentru a prelua cererile pentru urna specială, nesocotindu-se dispoziţiile legale potrivit cărora preşedintele împreună cu ceilalţi membri ai secţiei de votare se reunesc pentru a prelua cererile pentru urna specială. PSD a sesizat BEJ în legătură cu acest caz", se arată în sesizare.

11:30, Moara Vlăsiei, Ilfov. Procesul de vot la secţia specială din comuna ilfoveană Moara Vlăsiei s-a întrerupt în urma unei pene de curent. Procesul de vot s-a reluat după aproximativ o oră, în urma verificărilor constatându-se că lipseau siguranţe de la tabloul electric, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, Elena Bucur. Ea a mai spus că procesul de vot s-a reluat în jurul orei 12:30, fără a fi înregistrate incidente.

11:52, Coarnele Caprei-Iaşi. PD-L Iaşi a solicitat Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Iaşi amendarea primarului PNL din comuna ieşeană Coarnele Caprei, pe motiv că influenţează alegătorii în faţa secţiei de votare. Potrivit sursei citate, primarul PNL ar fi venit ieri dimineaţă, începând cu ora 9:00, la secţia de votare pentru a le cere sătenilor să voteze săgeata.
• Cristinel C. Popa

 


12:00, Timişoara. Au apărut primele sesizări oficiale la Biroul Electoral Judeţean Timiş, unde PNL a reclamat faptul că există 12 autobuze şi autocare care desfăşoară o "activitate suspectă" în municipiul Lugoj. Biroul Electoral Judeţean a sesizat imediat Poliţia, care a răspuns că, în urma verificărilor, şase dintre numerele de înmatriculare reclamate de liberali aparţin unor autoturisme aflate în proprietatea unor persoane fizice, şi nu a unor firme. Alte şase aparţin unor autobuze care nu sunt, oficial, în circulaţie.

• Mircea Opriş

12:13, Vaslui. Primarul PSD al comunei vasluiene Ghergheşti, Mihai Stoica, este acuzat de PD-L că face "turism electoral" cu maşina Primăriei şi cu microbuzul şcolar, iar localnicii ar fi duşi la secţiile de votare cu maşina destinată transportului elevilor. Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Vaslui a PSD, Vasile Mihalachi, crede că, dacă primarul de la Ghergheşti a folosit, totuşi, microbuzul şcolar, acesta a fost pus la dispoziţia bătrânilor care nu se pot deplasa singuri la secţia de votare.

12:20, Filiaşi. Poliţiştii din Filiaşi au fost solicitaţi să intervină la secţia de votare nr. 221 din oraş, după ce un bărbat a rupt mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit că bărbatul şi-a exercitat dreptul de vot, apoi a intrat în cabină, alături de concubina sa, în vârstă de 18 ani, care nu ştie să citească, pentru a o ajuta. În acel moment, preşedintele secţiei a intervenit, solicitându-i bărbatului să iasă din cabină, întrucât nu are voie.
"Din cauză că a fost scos din cabină, bărbatul s-a enervat, a luat buletinele de vot ale concubinei sale şi le-a rupt", a declarat locotenent Cosmin Mirea, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, citat de Mediafax.

12:23, Glina. Trei dosare penale au fost deschise ieri în comuna ilfoveană Glina. Două persoane, soţ şi soţie, s-au prezentat la secţia de votare 182 din Şcoala Generală numărul 1 din Glina pentru a vota şi au primit de la un membru al secţiei de vot câte patru buletine de vot, în loc de trei. Astfel, aceştia au primit câte două buletine de vot pentru refendum şi câte două pentru alegerile prezidenţiale, în loc de unul, cât ar fi fost normal. După ce au ieşit din cabinele de vot, preşedintele secţiei 182 a observat că aceştia au câte patru buletine şi i-a împiedicat să introducă buletinele de vot în urne.

12:35, Tg. Jiu. Poliţiştii gorjeni anchetează mai multe persoane, membre ale Partidului Democrat Liberal din Gorj, care au împărţit diferite sume de bani romilor din cartierul Meteor din Târgu-Jiu cu scopul de a vota candidatul la Preşedinţie Traian Băsescu. "În momentul de faţă se fac cercetări de către Serviciul de Investigare a Fraudelor cu privire la infracţiunea electorală. De la faţa locului, poliţiştii au ridicat mai multe înscrisuri cu numele, poreclele persoanelor şi sumele de bani acordate", a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică.
• G. Mladin

13:05, Vicovu de Sus, Suceava. Preşedintele unei secţii de votare din satul Laura, comuna Vicovu de Sus, a fost amendat de Poliţie pe motiv că nu i-a permis unui alegător să voteze pentru referendumul naţional înainte de ora 8:00, deşi secţia a fost deschisă de la ora 7:00. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, la ora 7:45 a fost semnalat pe raza judeţului un incident electoral, referitor la nerespectarea dreptului la vot a unui cetăţean de către preşedinta unei secţii de votare din comuna Vicovu de Sus.
• Nicu Amurăriţei

13:10, Simeria. Un bărbat a fost reţinut de poliţişti la Simeria, după ce a fost prins că a votat de două ori. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, bărbatul a recunoscut că mai votase şi în judeţul Alba.
• Monalise Hihn

 


13:11, Păltinoasa, Suceava. PNL Suceava a sesizat că în comuna Păltinoasa, la secţia nr. 484 au fost depuse 60 de cereri pentru urna mobilă din partea unor persoane care au certificate medicale semnate de acelaşi medic, din care 50 cu acelaşi diagnostic. Reprezentantul PNL din secţia de votare a depus o sesizare, solicitând ca aceste cereri să nu fie luate în considerare şi pentru că au fost depuse cu întârziere.

• Nicu Amurăriţei

13:25, Motru. Un bărbat din Motru a fost amendat de poliţişti cu suma de 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, inspector principal Daniel Tică, a declarat că "există o interdicţie din partea Biroului Electoral Central în privinţa fotografierii sau filmării votului, inclusiv de către persoana care exercită acest drept, iar colegii mei de la secţia de votare au fost sesizaţi cu privire la faptul că un alegător şi-a fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil".

13:46, Cheţ, Bihor. În localitatea Cheţ, aparţinătoare administrativ de Primăria Marghita, o angajată a Primăriei, Maria Buşa, a fost văzută în timp ce transporta alegătorii la vot. Doamna respectivă a declarat senină că se află în timpul serviciului şi se ocupă cu mobilizarea la vot. La Drăgeşti, primarul PD-L, Sabina Fărcuţa, este acuzată de condiţionarea acordării de ajutoare alegătorilor romi de urcarea într-un microbuz care îi transportă la vot.
• Teodora Ivan

14:15, Hunedoara. Un bărbat de 23 de ani din Hunedoara a fost reţinut de poliţişti după ce un vecin a reclamat că împarte pizza şi bere la doză vecinilor de bloc pentru a vota cu Traian Băsescu.

14:15, Arad. PNL a anunţat două incidente: la secţia nr. 7, o persoană a reclamat că doi bărbaţi s-ar fi oferit să îi dea suma de 50 de lei pentru a dat votul lui Traian Băsescu. A doua se referă la secţia specială 111, unde două grupuri de romi s-ar fi deplasat să voteze, unul venind cu o maşină având numărul de înmatriculare AR...CLM. Liderul PNL Arad, Sefer Jurcă, spune că acei oameni au fost aduşi la vot de membri PD-L.

• Andrei Ando

14:20, Optaşi, Olt. O femeie din localitatea Optaşi, judeţul Olt, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost prinsă ieri dimineaţă oferindu-le consătenilor produse alimentare în schimbul votării unui anumit candidat la alegerile prezidenţiale.

14:30, Ştefăneşti, Argeş. Viceprimarul din oraşul Ştefăneşti a fost depistat transportând mai multe persoane la secţiile de votare din localitate, fiind amendat de Poliţie cu suma de 25.000 lei pentru taximetrie fără licenţă. Potrivit IPJ Argeş în cazul de faţă a fost deschisă o anchetă pentru identificarea tuturor persoanelor transportate.
• Elly Cîrstea

17:30, Bucureşti. Comisarul Christian Ciocan a declarat că în Racova - Bacău, unui bărbat i-a fost întocmit dosar penal după ce a transportat mai multe persoane, cărora le plătise câte 20 de lei pentru a vota şi cărora urma să le mai ofere pături şi vin. El a mai spus că la trei secţii de votare din Capitală au fost sesizate scandaluri între două grupuri aparţinând unor formaţiuni politice diferite, care se acuzau că ar fi oferit bani pentru vot.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009