x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR joaca la doua capete

UDMR joaca la doua capete

28 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

UDMR vrea sa aiba un cuvant de spus in actul guvernarii si dupa alegerile din toamna si vrea sa negocieze atat cu PSD, cat si cu Alianta PNL-PD. In timp ce discuta cu PSD despre continuarea colaborarii, Uniunea considera Alianta PNL-PD "un partener de discutii la fel de serios". UDMR doreste sa aiba un cuvant de spus in actul guvernarii si dupa alegerile generale din toamna si incearca sa se puna la adapost negociind atat cu PSD, cat si cu Alianta PNL-PD.
SILVIU SERGIU

Dupa ce a discutat de principiu cu PSD sa continue colaborarea pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, Uniunea, prin vocea senatorului Eckstein Kovacs Peter, considera Alianta PNL-PD "un partener de discutii la fel de serios" ca si partidul de guvernamant. Desi o prima runda de intalniri cu Alianta s-a amanat pe ultima suta de metri, deoarece Traian Basescu a convocat o sedinta extraordinara a CGMB, este asteptata o negociere cu aceasta formatiune cat de curand. "Noi niciodata n-am vrut sa ne izolam. Suntem inaintea alegerilor. UDMR nu este un partid, daca vreti, ideologic, care este raliat unei ideologii bine definite si, in raport de situatia rezultata in urma alegerilor, este normal sa aiba contacte cu celelalte forte. Alianta PNL-PD este un partener de discutie redutabil", a spus Eckstein. Primele semnale ale apropierii dintre UDMR si Alianta PNL-PD au aparut cu prilejul alegerilor pentru Primaria Cluj. Atunci, Uniunea l-a sprijinit pe democratul Emil Boc sa castige fotoliul de primar, iar Alianta a fost ajutata sa obtina presedintia Consiliului Judetean.

PSD. Referitor la colaborarea cu PSD, presedintele UDMR, Marko Bela, s-a intalnit luni seara cu Adrian Nastase pentru a evalua rezultatele obtinute de cele doua formatiuni in alegerile locale. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a precizat ca un nou acord de colaborare dintre cele doua formatiuni politice este mai mult decat evident. "S-a exprimat dorinta celor doua partide de a continua si dezvolta acordul de colaborare dintre PSD si UDMR pentru acest an, dar si din perspectiva alegerilor parlamentare si prezidentiale", a spus Corlatean. La 24 august, conducerile PSD si UDMR se vor intalni pentru a trasa coordonatele concrete ale acestei eventuale noi colaborari. Discutiile se vor axa si asupra rezultatelor colaborarii de pana acum dintre cele doua formatiuni.

ASTEPTARE

Vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, ne-a declarat ieri ca, pana in momentul de fata, conducerea formatiunii nu a fixat o data precisa pentru intalnirea cu reprezentantii Aliantei PNL-PD. "Bineinteles ca, daca exista dorinta de a discuta cu UDMR, noi vom accepta. Avem un protocol cu PSD, dar acest lucru nu ne impiedica sa ne intalnim si cu alte formatiuni politice", a spus Borbely.

DACA…

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca a discutat cu liderul PSD Adrian Nastase urmand ca Uniunea sa sa decida, dupa alegeri, daca mai continua colaborarea cu PSD. "Putem continua colaborarea cu PSD, care a fost buna, dar se va decide dupa alegeri. Putem colabora si cu Alianta PNL-PD, dar mai raman lucruri de clarificat", a spus Marko, care a exclus orice colaborare cu PRM.

×
Subiecte în articol: politic psd udmr alianta