x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR reclamă statul român șefului Comisiei de la Veneţia

UDMR reclamă statul român șefului Comisiei de la Veneţia

de Robert Kiss    |    14 Mai 2015   •   23:08
UDMR reclamă statul român șefului Comisiei de la Veneţia
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în care se plânge că România încalcă drepturile minorităților naționale, nesocotind specificul cultural şi lingvistic al comunităţii maghiare din Transilvania.

Președintele UDMR a fost deranjat de faptul că Ministerul de Externe nu a invitat lideri ai Uniunii la o conferință prin care s-a marcat împlinirea a 20 de ani de când România a ratificat, prima, Convenția cadru privind Protecția Minorităților, adoptată de Consiliul Europei. Pe fondul acestei nemulțumiri, Kelemen Hunor se plânge că cetățenii de etnie maghiară sunt persecutați. Acesta atrage atenția că nu s-a înființat o facultate cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, dar și că prefecții județelor Co-vasna și Harghita au sancționat în mod constant primarii pentru utilizarea simbolurilor maghiare. În acest context se face referire la amenda pe care a luat-o Partidul Civic Maghiar pentru intonarea în spațiul public a imnului Ungariei.

Amendă pentru imnul ungar
Conform legii, „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivită¬ţilor şi ceremoni¬ilor oficiale cu caracter internaţi¬onal, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”. De asemenea, Kelemen Hunor se plânge Comisiei de la Veneția că statul nu respectă particula¬ritățile istorice, tradiționale și lingvistice ale comunită¬ților maghiare și că subiec-tul reorganizării teritoriale nu cuprinde și un proiect pentru Ținutul Secuiesc. „De fiecare dată când se dezbate public subiectul reorganizării regiu¬nilor, nu sunt luate în conside¬rare specificitățile culturale, lingvistice şi istorice ale aces¬tora”, spune Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.
 

×
Subiecte în articol: kelemen hunor acord udmr