x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea, chemată la Comisie joia viitoare

Udrea, chemată la Comisie joia viitoare

de Elena Stan    |    Dana Piciu    |    13 Aug 2009   •   00:00

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP vor fi audiate de Comisia parlamentară de anchetă joia viitoare.



Comisia parlamentară de anchetă care analizează modul de cheltuire a banului public de la Ministerul Turismului a decis ieri ca Elena Udrea să fie audiată joi, 20 august, a spus Ludovic Orban, preşedintele comisiei. Tot săptămâna viitoare, marţi, 18 august, va fi audiată şi Cristina Trăilă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi colegă de partid cu Udrea. Orban a spus că lista cu persoanele care vor fi audiate a fost stabilită în unanimitate de plenul comisiei. Membrii comisiei vor audia azi doi directori din Ministerul Turismului, secretarul general al ministerului şi un secretar de stat.

Preşedintele comisiei s-a declarat profund nemulţumit de "funcţionarii din cadrul ministerului turismului care au capacitate de înţelegere mai redusă şi vor să pară că nu au înţeles ce documente trebuie transmise către comisie". În şedinţa de ieri s-a luat decizia angajării unui expert în achiziţii publice, Marius Gogescu, fostul preşedinte ANRMAP din perioada Cabinetului Tăriceanu, şi a unui expert financiar-contabil, Viorica Mihai. "Camera Deputaţilor îi plăteşte, conform regulamentului comisiei, fiind angajaţi pe contract de colaborare", a precizat Orban. Membrii comisiei au solicitat premierului Emil Boc să ia măsuri cu privire la modificarea recentă a regulamentului ANRMAP prin care documentele solicitate pot fi puse la dispoziţia comisiei numai după finalizarea dosarului de supraveghere. "Am solicitat premierului să ia măsuri privind regulamentul ANRMAP privind interzicerea transmiterii documentelor solicitate de comisie cu privire la achiziţiile publice realizate de Ministerul Turismului", a spus Orban.

Legat de declaraţiile preşedintelui comisie de anchetă privind netransmiterea de către funcţionarii MT a documentelor solicitate de comisie, Udrea a explicat că a transmis toate documentele solicitate. "Ministerul a pus la dispoziţia Comisiei toate documentele referitoare la activitatea ministerului solicitate prin adresa nr. 461615 din 5.08.2009, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 36 a Camerei Deputaţilor din 27 iulie 2009. Dovada acestei afirmaţii o face corespondenţa dintre Comisie şi Ministerul Turismului, corespondenţă publicată pe site-ul instituţiei noastre. Faţă de cererile formulate generic de comisie ca «şi celelalte» sau «şi orice alte evenimente sau acţiuni», am solicitat reprezentanţilor acestui for să precizeze documentele, evenimentele sau acţiunile la care se referă", a declarat Udrea.

Bugete de publicitate majorate
Orban a spus că există modificări între planul de achiziţii din martie şi cel din iunie de la Ministerul Turismului. "Iniţial, în planul de achiziţii din martie pentru publicitate era trecută o sumă de aproximativ 1,2 milioane de euro, care a fost modificată şi, la ora actuală, la cheltuieli de publicitate internă şi internaţională sunt aproape 2,6 milioane de euro", a precizat Orban. El a menţionat că sunt şi alte modificări, dar aceasta este cea semnificativă. "A tăiat din planul de achiziţii din iunie suma de 67.500 de euro, suma care era prevăzută pentru perdele şi a ştampilat şi a semnat. A tăiat în mod evident după ce a fost întocmit planul, pentru că, dacă ar fi operat modificarea în momentul adoptării planului, nu ar mai fi apărut acel articol. Scoţând orice euro din planul de achiziţii pentru acest tip de cheltuială în momentul de faţă, dacă a efectuat cheltuiala, nu are bază legală pentru cheltuielile respective", a explicat Orban.

×
Subiecte în articol: politic