x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimatum pentru BVB

Ultimatum pentru BVB

de Adriana Duţulescu    |    20 Iun 2010   •   00:00
Ultimatum pentru BVB
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Traian Băsescu i-a chemat din nou pe liderii şi parlamentarii PDL la Snagov, să analizeze încă o dată soarta Guvernului Boc, de data asta postmoţiune. Mai precis, după toate declaraţiile războinice din ultima vreme ale democrat-liberalilor, care l-au ameninţat pe Emil Boc cu retragerea sprijinului în cazul în care nu îi dă afară pe miniştrii indezirabili (Şeitan, Vlădescu, Mihnea Dumitru), la Snagov ar fi trebuit să se traseze măcar liniile generale ale unei remanieri.



La Palatul Snagov însă, miniştrii, puşi de presă sau de nemulţumiţii din PDL pe listele remanierilor, au primit o gură de oxigen. Nu îi va da nimeni jos de pe funcţii, pentru că nu este acum momentul cel mai potrivit, din motive politice, de imagine şi de neputinţă a lui Traian Băsescu de a se atinge deocamdată de cei trei lideri ai PDL pe care nu îi mai doreşte de mult în Executiv: Blaga, Videanu şi Berceanu. Sub pretextul nevoii de timp pentru a fi aplicate măsurile de austeritate şi pentru ca programul de restructurare a sectorului bugetar "să îi dovedească eficienţa", Traian Băsescu a acordat Guvernului un termen de 60 de zile în care să pună în practică programul pentru care şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Însă, potrivit unor surse participante la şedinţa de la Snagov, Băsescu ar fi ţinut să precizeze că, dacă după 60 de zile măsurile de austeritate nu-şi dovedesc eficienţa şi miniştrii nu fac restructurarea promisă, el va tăia capetele celor care i-au nesocotit ultimatumul. Sursele citate susţin că ultimatumul a fost direcţionat explicit către cei trei miniştri indezirabili la Cotroceni - Blaga, Videanu şi Berceanu. Băsescu a avut câte un rechizitoriu pentru fiecare ministru în parte, reproşând neîmplinirea mandatului fiecăruia (cu excepţia Elenei Udrea), însă, pentru tripleta BVB, tonul discursului a fost unul dur şi ameninţător. "L-aţi pus la colţ pe Boc, l-aţi minţit, aţi spus ca să facă guvernul reformă, numai voi la ministerele voastre să nu faceţi", le-ar fi spus preşedintele celor trei miniştri.

Puşi în faţa nervozităţii lui Băsescu, parlamentarii PDL care veniseră la Snagov cu propriile lor frustrări şi nemulţumiri au renunţat să şi le mai exprime, mai ales după ce deputatul Oajdea, care fusese invitat oficial la reuniune, a fost dat afară din Palatul Snagov de Emil Boc.

Declaraţiile belicoase ale pedeliştilor fuseseră deja mult îndulcite în ultimele două zile, de la solicitările de remaniere ajungându-se la solicitări de "analiză". Astfel, unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai înlocuirii miniştrilor incompetenţi, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, şi-a nuanţat declaraţiile, spunând vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că nu este momentul pentru o remaniere sau restructurare guvernamentală, ambele urmând să se facă doar după ce PSD va depune o nouă moţiune de cenzură. Ioan Oltean a spus că nu se pune nici problema unei restructurări guvernamentale. "În acest moment este exclusă o restructurare guvernamentală. Aceasta poate fi luată în calcul, dar nu acum, ci la momentul potrivit. Acum discutăm despre restructurarea agenţiilor, despre o regândire a numărului secretarilor de stat, a reducerii numărului de personal, pentru că cea pe care Guvernul a făcut-o până acum s-a dovedit a fi insuficientă", a spus Oltean.

×
Subiecte în articol: politic