x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu, tinta in razboiul Palatelor

Ungureanu, tinta in razboiul Palatelor

de Monica Iordache Apostol    |    03 Feb 2007   •   00:00
Ungureanu, tinta in razboiul Palatelor

Premierul Calin Popescu Tariceanu a profitat din plin de scandalul muncitorilor retinuti in Irak, avand acum ocazia sa ceara demisia minis-trului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, unul din colaboratorii apropiati ai sefului statului. Ungureanu trage insa de timp.

  • Dan Voiculescu: "Romanii nu pot fi pacaliti la nesfarsit de Basescu" Premierul Calin Popescu Tariceanu a profitat de scandalul muncitorilor retinuti in Irak, avand ocazia sa ceara demisia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, unul dintre colaboratorii apropiati ai sefului statului. Ungureanu trage insa de timp.

    Scandalul muncitorilor romani retinuti in Irak i-a adus premierului Calin Popescu Tariceanu un beneficiu: posibilitatea de a scapa din Guvern de unul dintre colaboratorii apropiati ai presedintelui Traian Basescu, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Dupa ce a aflat din presa de situatia celor doi muncitori, Tariceanu a fost "sarit" si de pe lista celor informati de MAE de eliberarea lor. La cateva ore de la eliberare, purtatorul de cuvant al Guvernului anunta ca premierul a aflat de rezolvarea situatiei tot de la televizor. Prilejul a fost folosit de premier pentru a avea o discutie particulara cu Ungureanu, prin telefon, intrucat acesta se afla in concediu la Viena. Tariceanu i-a reprosat ca nu a putut interveni pentru eliberarea muncitorilor intrucat nu a fost informat de MAE in timp util. Un comunicat al Guvernului preciza ca premierul a solicitat demisia ministrului si ca acesta a acceptat. "I-am cerut ministrului sa isi dea demisia, avand in vedere obligatia care ii revenea de a ma informa, in calitatea mea de sef al Guvernului, in legatura cu aceasta situatie anormala si in care Guvernul ar fi trebuit sa actioneze prompt pentru eliberarea cetatenilor romani. In urma acestei discutii cu ministrul, acesta a acceptat sa isi depuna demisia", se arata in comunicat. Ungureanu ar trebui sa isi trimita demisia prin fax, pentru a putea fi inregistrata. Surse diplomatice sustin insa ca acesta isi va amana demisia pana la consultarea cu Basescu.

    EXPLICATII. MAE nu a confirmat explicit faptul ca ministrul Ungureanu demisioneaza, dar a recunoscut ca seful Executivului nu a fost informat. Motivatia Ministerului a fost aceea ca a urmarit mai intai clarificarea aspectelor semnalate de Ambasadele Romaniei din Kuweit si Irak. "In primul rand, avand in vedere riscul ca faptele celor doi cetateni sa fie interpretate ca actiuni potential ostile la adresa altor state, precum si faptul ca MAE nu are competente in gestionarea unei astfel de situatii, s-a decis informarea domnului Basescu, presedintele Romaniei si presedinte al CSAT", se arata intr-un comunicat al MAE. Purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a precizat aseara ca Ungureanu nu si-a dat demisia si ca nu se simte vinovat cu nimic. "Ministrul accepta sa-si dea demisia, dar va face acest lucru dupa ce i se va da ocazia sa explice de ce nu l-a informat pe premier", a spus Vintan.

    PANDIT LA COTITURA. Daca premierul Tariceanu nu i-ar fi cerut demisia lui Ungureanu, acest lucru s-ar fi intamplat oricum luni dimineata, la sedinta Biroului Politic Central al PNL. Liberalii il pandeau de mult pe Ungureanu sa mai faca un pas gresit, pentru a-l expulza din Guvern din cauza relatiei apropiate cu presedintele Basescu. Mai mult, asteptau plecarea lui la partidul lui Stolojan. Conducerea liberala l-a sanctionat deja cu un avertisment, pentru ca a votat in CSAT impotriva retragerii trupelor romanesti din Irak, incalcand astfel o decizie a partidului. Tariceanu le-a dat satisfactie colegilor lui anuntandu-i, intr-o reuniune pe care a avut-o la guvern, imediat dupa pranz, ca a cerut demisia ministrului. Acesta era in fruntea listei, inca nedefinitivate, de candidati liberali pentru alegerile europarlamentare. Surse liberale ii dau drept favoriti la postul de ministru de Externe pe ministrul Cristian David si senatorul Adrian Cioroianu.

    PD: "E O POLITA POLITICA"
    Demisia ministrului de Externe reprezinta "o polita" pe care liberalii i-au platit-o lui Ungureanu, pentru ca acesta nu a sustinut "aberatia" retragerii trupelor din Irak, a sustinut vicepresedintele PD Liviu Negoita. In schimb, vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely considera "justificata" solicitarea lui Tariceanu, pentru ca Ungureanu nu a informat Guvernul cu privire la cei doi romani retinuti in Irak. La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana a apreciat ca solicitarea si acceptarea demisiei lui Ungureanu este, de fapt, o continuare a luptei dintre Palate. "Ungureanu a gresit cand nu l-a informat pe premier, dar, in acelasi timp, primul ministru a fructificat acest moment pentru a-l indeparta pe unul dintre aliatii lui Basescu", a aratat Geoana. "Decizia lui Ungureanu este absolut corecta si de admirat, pentru ca a acceptat faptul ca a gresit, dar aceasta demisie ar trebui urmata si de cea a directorului SIE, Claudiu Saftoiu, pentru ca si el a fost implicat", a precizat vicepresedintele PC Sabin Cutas. Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a sustinut insa ca decizia premierului demostreaza ca acesta este incapabil de a mentine cei mai eficienti ministri in Cabinetul sau. Stolojan a mai spus ca decizia referitoare la demisia lui Ungureanu trebuia sa fie luata dupa consultarea lui Basescu, pentru ca "afacerile externe sunt o atributie directa a presedintelui prin Constitutie". "Tariceanu are dreptate, iar PRM va solicita o comisie de ancheta a acestui nou si jenant scandal marca Basescu", a declarat si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

    MINCINOSII
    Inainte de a aparea confirmarea MAE privind inexistenta unei informari catre premier despre situatia celor doi, presedintele Traian Basescu s-a grabit sa il acuze pe Tariceanu ca minte cand spune ca nu a primit aceasta informatie. "Omul acesta minte atat de mult incat nu trebuie luat in consideratie cand spune «nu stiu, nu am primit». Este imposibil ca ministrul de Externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului-ministru nu. Daca s-a intamplat asa si premierul nu a fost informat, premierul ar trebui sa-mi trimita propunerea de revocare a ministrului de Externe", a declarat Basescu pentru ProTV. La cateva ore, a venit si replica lui Tariceanu. "Faptul ca i-am cerut ministrului demisia este cea mai buna dovada ca nu eu mint, ci presedintele se ghideaza dupa alte criterii", a afirmat Tariceanu.

    CRITICI
    Presedintele Traian Basescu critica in emisiunea Pro Vest, care va fi difuzata maine, Ministerul de Externe pentru ca a incalcat dreptul la imagine al celor doi romani arestati in Irak, dezvaluind cazul publicului. "Acesti doi oameni au insistat «pana nu se clarifica situatia, nu faceti publica nici macar pentru familie informatia», lucru pe care MAE l-a respectat pana acum doua zile, cand MAE a vorbit despre ei (...). El a prezentat si nota MAE trimisa Presedintiei, unde scrie explicit: "Cei doi au insistat ca familiile lor din Romania sa nu fie anuntate asupra incidentului pana la clarificarea situatiei, respectiv a punerii sub acuzare sau a eliberarii lor". Traian Basescu s-a mai referit la "lichelismul politic" al unora dintre politicieni, care din dorinta de a lovi in presedinte n-au tinut cont de interesele celor doi romani arestati in Irak.

    NO COMMENT
    Intrebat ieri de ziaristi despre eliberarea celor doi romani retinuti in Irak, presedintele Traian Basescu i-a invitat pe acestia sa se adreseze "politicienilor fara caracter care-i incadrau pe acesti amarati in categoria spionilor din serviciile romanesti". "Penibil!", a comentat el. Joi, seful statului a dezvaluit ca stia de retinerea acestora inca de la 13 noiembrie anul trecut, insa abia joi a cerut date despre soarta acestora.
  • Oana Stancu
  • VADIM IL CHEAMA PE SEFUL STATULUI IN PARLAMENT
    JURNALUL FOTO
    Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor (foto), a sustinut ieri ca cei doi muncitori romani retinuti in Irak erau, de fapt, "spioni trimisi de SIE". Potrivit acestuia, "toata mascarada" a fost pusa la cale de presedintele Traian Basescu, care este "bolnav psihic". "Eu am aflat asta de la niste generali de la Servicii. Cei doi au fost trimisi de Basescu si de Claudiu Saftoiu in interiorul unui scenariu, pentru ca apoi Basescu sa apara ca eliberator al lor", a spus Vadim, precizand ca avem de-a face cu "telenovela idioata «Rapirea din Irak», seria a II-a". "Basescu aprinde scandalul, dupa care apare cu extinctorul ca pompierul atomic!", a mai spus Vadim, anuntand ca PRM va cere ca atat directorul SIE, cat si seful statului sa vina si sa dea explicatii cu privire la aceasta situatie in Parlament. "Ce i-am facut la 18 decembrie a fost floare la ureche! Am facut antrenament doar!", a tinut sa avertizeze "Tribunul".
  • Carmen Vintila
  • ×