x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNJR desfiinţează plebiscitul privind Justiţia

UNJR desfiinţează plebiscitul privind Justiţia

de Marius Gîrlașiu    |    25 Ian 2017   •   08:23
UNJR desfiinţează plebiscitul privind Justiţia
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a criticat dur decizia lui Klaus Iohannis de a consulta poporul în privinţa luptei anticorupţie. Şefa UNJR susţine că referendumul propus de şeful statului discreditează lupta împotriva corupţiei şi transformă justiţia într-o armă folosită în bătălia politică.

 

După ce a dezvăluit că CSAT le-a permis serviciilor secrete să participe la anchetele penale în baza unor decizii secrete, UNJR a ieşit la atac şi pe tema referendumului propus de Klaus Iohannis ca reacţie la ordonanţele Executivului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. "Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru «continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice» relativizează legea şi discreditează lupta anticorupţie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o armă în bătălia politică. Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie una ce ţine strict de aplicarea legii”, a scris preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, într-o postare pe Facebook.

 

Iohannis a întrebat la Strasbourg

Gîrbovan şi-a continuat pledoaria întrebându-se retoric “cum va armoniza preşedintele voinţa poporului de suprimare a luptei împotriva corupţiei cu obligativitatea respectării legii?”, în cazul în care românii vor vota masiv împotriva luptei anticorupţie. Mai mult, şefa UNJR se întreabă ce rost mai are să se cheltuie peste 20 de milioane de euro din bani publici, “o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat ÎCCJ”, dacă este cert că răspunsul românilor va fi în favoarea luptei anticorupţie? Prezent ieri la Strasbourg, Klaus Iohannis i-a cerut preşedintelui CEDO un punct de vedere clar referitor la OUG-urile pe tema graţierii şi modificării legislaţiei penale, în condiţiile în care majoritatea parlamentară invocă decizii ale CEDO pentru a promova cele două ordonanţe. Preşedintele i-a cerut şefului CEDO şi informaţii suplimentare cu privire la decizia pilot de sancţionare a României în cazul condiţiilor din penitenciare.

 

Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR: Să înţeleg că preşedintele Iohannis doreşte să întrebe poporul dacă vrea în continuare respectarea şi păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?

×