x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR cere anchetă penală cu privire la recursul „uitat” în cazul doctoratului lui Ciucă

USR cere anchetă penală cu privire la recursul „uitat” în cazul doctoratului lui Ciucă

de Redacția Jurnalul    |    28 Ian 2023   •   09:40
USR cere anchetă penală cu privire la recursul „uitat” în cazul doctoratului lui Ciucă
Sursa foto: Simona Spătaru

USR cere anchetă penală cu privire la recursul pe care Ministerul Educației „a uitat” să-l depună la timp în cazul doctoratului despre care sunt suspiciuni de plagiat al premierului Nicolae Ciucă.

Senatoarea USR Simona Spătaru consideră că Parchetul General ar trebui să se sesizeze, iar ministrul Educației, Ligia Deca, să declanșeze o anchetă internă în cazul recursului depus după expirarea termenului de Ministerul Educației în dosarul în care premierul Ciucă solicita suspendarea analizei tezei sale de doctorat.

Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, consideră că „într-un stat de drept ca România, ar fi fost de așteptat să fie declanșată, din oficiu, o anchetă penală și cu privire la acest dosar, existând indicii temeinice pentru una sau mai multe infracțiuni de corupție sau serviciu săvârșite pentru a-l scăpa basma curată pe domnul premier. Ca avocat, vă pot spune că nu există să uiți să depui un recurs la timp într-un dosar de o asemenea magnitudine”.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, președintă a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, consideră că „premierul Nicolae Ciucă folosește abuziv instituțiile statului, încă o dată, ca să rămână «dr. Ciucă»! După ce Ministerul Educației a depus recursul după termenul legal, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost nevoită să respingă acțiunea pe procedură, astfel încât șeful executivului rămâne în acte cu reputația nepătată. Statul Pluton a îndeplinit cu succes încă o misiune de protejare a Premierului General. Inamicul, statul de drept, a fost subjugat”.

În primă instanță, premierul Nicolae Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, pe motiv că analizarea lucrării „are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului”.

Premierul Nicolae Ciucă a câștigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei de doctorat, presupus a fi plagiată, după ce UEFISCDI a depus recursul tardiv. Decizia ÎCCJ este definitivă. UEFISCDI transmite, vineri, că a depus recursul cu respectarea termenului legal.

Premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educației, pe vremea când ministru era Sorin Cîmpeanu, pentru ca instituția să suspende înregistrarea sesizărilor privind lucrarea sa de doctorat, presupus a fi plagiată.

Ciucă a câștigat procesul pe fond, la Curtea de Apel București, dar Ministerul Educației a făcut recurs.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins însă recursul, în 19 ianuarie, constatând tardivitatea depunerii acestuia.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a transmis vineri că recursul a fost cu respectarea termenului legal prevăzut de Codul Civil.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: usr doctorat Ciucă