x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR: Noua lege a pensiilor, o lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea

USR: Noua lege a pensiilor, o lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea

de Redacția Jurnalul    |    14 Noi 2023   •   20:33
USR: Noua lege a pensiilor, o lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea
Sursa foto: facebook

O lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea sistemului de pensii, susțin reprezentanții USR despre noua Lege a pensiilor, proiect adoptat marți seara de Senat.

USR arată că Legea pensiilor a trecut în doar 24 de ore prin Senat, fără o dezbatere corectă și fără să aibă calcule de impact financiar.

„PSD și PNL au votat la Senat o nouă lege a pensiilor despre care nu știu cât costă și pentru care nu există bani în buget. Este o lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea sistemului de pensii”, transmit reprezentanții formațiunii printr-un comunicat.

Conform acestuia, senatorul USR Radu Mihail a cerut amânarea dezbaterilor până când Guvernul „va fi în stare să ofere date reale privind impactul bugetar al legii, iar cei doi miniștri – cel al Finanțelor și cel al Muncii – vor catadicsi să participe la dezbateri”.

USR susține că a adresat coaliției PSD-PNL mai multe întrebări, cum ar fi: care este impactul bugetar al noii legi a pensiilor, care sunt datele economice pe care au fost fundamente calculele, care sunt bazele pe care au fost stabilite formulele de calcul a pensiilor.

„Cât va dura recalcularea pensiilor? Are deja guvernul softul pentru recalcularea lor? Ce se întâmplă dacă, după 6 luni, așa cum este prevăzut în lege, nu se încheie procesul de recalculare a pensiilor? În Comisie, am asistat la o dictatură a majorității, ați trecut peste toate amendamentele noastre, dar măcar aici, în Plen, trebuie să ne răspundeți, conform legii!”, a spus Irineu Darău.

De asemenea, senatorul Ștefan Pălărie a acuzat cele două partide din arcul guvernamental de ipocrizie, avertizând că „legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediul de afaceri, un dezastru pentru seniori și doar un cadou pentru pensionarii speciali”.

„Vă rupeți cămașa de pe voi vorbind de echitate pentru pensionari. Dacă chiar vă doreați echitate între pensionari, de ce nu ați scos pensiile speciale? Domnul Nicolae Ciucă, aici de față, se va muta de la 18 mii de lei pensie la 20 000 de euro. Vă spun un singur lucru: legea asta se numește legea minciună prin care domnul Ciolacu vrea să și cumpere locul de președinte. Ar face orice ar pune țara pe foc, doar să câștige niște alegeri la anul!”, a spus senatorul.

USR a propus 32 de amendamente la legea pensiilor, dar toate au fost respinse.

Senatul a votat, marți seara, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: usr legea pensiilor