x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

de Redacția Jurnalul    |    28 Sep 2023   •   22:15
USR acuză Guvernul PNL-PSD că lasă elevii fără masa caldă zilnică

USR acuză Guvernul că a pus joi pe ordinea de zi a ședinței o OUG care înlocuiește obiectivul de 1 milion de copii care primesc masa caldă la școală zilnic cu doar 170.000, care vor primi, poate, doar două săptămâni masa caldă la sfârșit de an.

„Astăzi (joi - n.r.) au pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern (...) o OUG nou care încalcă noua lege a educației și înlocuiește obiectivul de 1 milion de copii care primesc masă la școală zilnic în 2023 cu doar 170.000 care vor primi, poate, doar două săptămâni la sfârșit de an. Deși aveau deja în bugetul de stat alocate 195.000.000 lei și avem programe europene pentru masa în școli Guvernul a început anul fără asta și fără soluții pe noua lege a educației”, acuză USR.

Deputatul Oana Țoiu spune că USR a cerut în plen săptămâna asta urgentarea soluțiilor prin punerea pe ordinea de zi a legii de școli pilot și amendamente care „să împiedice Guvernul să deturneze din banii pentru masa copiilor pentru a acoperi alte găuri din buget”, însă „PSD și PNL au votat împotrivă și astăzi aflăm de ce”.

Potrivit postării deputatului USR, OUG-ul va putea fi aplicat în teren peste 30 de zile de acum, când au termen pentru norme și abia în noiembrie încep licitațiile pentru hrana copiilor în școli, astfel că în cele mai optimiste scenarii vor primi doar o lună sau două săptămâni înainte de vacanța de Crăciun, în scenariile realiste nu vor mai apuca deloc.

„La costul din OUG de 15 lei/zi la 170.000 de copii care beneficiază, în 450 de școili, se vor asigura că nu consumă din bugetul votat pentru asta mai mult de 50.000 - 95.000 lei și pot deturna 100.000.000 pentru găurile create cu sinecuri ca cele de atașat economic la Moscova sau în Iran plătiți din bani publici cu 10.000 de euro/lună. Avem cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu din UE și Guvernul taie din cele mai simple locuri, naveta gratuită pentru copii din sate către școlile și liceele din orașe și masă în comunitățile sărace, masă care le-ar fi permis copiilor să se concentreze suficient la ore. Pentru o familie din mediul rural în care un părinte este angajat pe salariu minim și unul are grijă de gospodărie, cu doi copii la școală, și cu salariul minim modificat au 20 de lei/zi/membru de familie și acum la începutul școlii au plătit din asta microbuzul fără a mai avea bani de pachet cu hrană pentru că exact de la șansa la educație s-a găsit Guvernul să taie”, spune Oana Țoiu, deputat USR.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: usr masa guvern