x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR PLUS și AUR au depus moțiune de cenzură

USR PLUS și AUR au depus moțiune de cenzură

03 Sep 2021   •   20:34
USR PLUS și AUR au depus moțiune de cenzură
Sursa foto: Colaj Lucian Alecu

Reprezentanții USR PLUS au anunțat vineri seara că au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Decizia a fost anunțată la Parlament după ședința coaliției de guvernare care s-a încheiat fără ca PNL, UDMR și USR PLUS să ajungă la un compromis.

Liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat la Parlament că au depus o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cîțu.

„Am depus moțiunea de cenzură. Credem că în momentul în care PNL va propune un nou premier coaliția va putea să continue... Săptămâna viitoare ne vom depune demisiile. Florin Cîțu nu mai are sprijinul politic al lui USR PLUS... Parlamentul va decide... noi vom merge în opoziție dacă Guvernul nu o să cadă... Dacă moțiunea trece, noi ne vom așeza la discuții cu PNL și UDMR”, a spus Dan Barna.

Dacian Cioloș a adăugat că a încercat să-i convingă pe liberali să renunțe la susținerea pentru Florin Cîțu

„Pe mine m-a interesat să-i conving pe colegii din PNL că vrem să lucrăm în continuare dar că nu mai avem încredere în premierul Florin Cîțu. Noi nu intrăm în jocuri politice interne... La ei (la PNL n.r.) contează lucrurile care se produc la Guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Ședința coaliției de guvernare s-a desfășurat vineri seara și s-a încheiat fără ca părțile s-a ajungă la un compromis. Delegația USR PLUS a solicitat înlocuirea premierului Florin Cîțu și nominalizarea altui liberal în fruntea Guvernului pentru a rămâne în coaliție. Liberalii, susținuți de UDMR, au refuzat solicitarea și au anunțat că îl sprijină pe Florin Cîțu.

 

Lider AUR: Ne bucurăm că USR a lăsat orgoliile și susține moțiunea care ne aparține în mare parte

Claudiu Târziu, co-președintele AUR, a declarat vineri seara că se bucură că USR a lăsat departe orgoliile și susține moțiunea de cenzură. Textul ne aparține în mare parte, a mai spus liderul AUR.

Declarația a fost făcută vineri seara după ce AUR și USR PLUS au anunțat că susțin o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

„În urma discuțiilor cu cei de la USR am mai ajustat textul, dar în linii mari a rămas la fel. Ne bucurăm să vedem că cei de la USR au lăsat orice orgoliu departe și susțin acest text care ne aparține în mare parte. Sperăm că și PSD o să voteze moțiunea și să cadă acest Guvern”, a declarat Claudiu Târziu, co-președintele AUR.

George Simion, celălalt lider AUR, a spus că moțiunea va fi adoptată. Interesele de la anumite palate și instituții s-ar mai putea opune, a precizat Simion.

„Moțiunea nu pică dacă partidele nu sunt ghidate din alte palate și instituții... președintele Klaus Iohannis îl ține în brațe pe Florin Cîțu și vrea să-și numească proprii procurori... Domnul Florin Cîțu și ceilalți miniștrii își pot lua bagajele de la Palatul Victoria”, a spus și George Simion, co-președintele AUR.

 

PSD, USR PLUS și AUR au împreună numărul necesar de parlamentari pentru a da jos Guvernul. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată este nevoie de 234 de voturi.

Reprezentanții USR PLUS au amenințat cu ruperea alianței de guvernare și au anunțat că vor susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu imediat după ce premierul a încercat să impună pe ordinea de zi a cabinetului programul Anghel Saligny.

Ulterior, ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis de premier pentru că nu a dat avizul pentru proiectul în discuție, ceea ce a radicalizat și mai mult declarațiile celor de la USR PLUS.

În final, planul de investiții considerat de Dacian Cioloș și de Dan Barna drept „cel mai mare jaf din banii românilor” a fost aprobat de Guvern, în lipsa miniștrilor USR PLUS.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dan Barna dacian ciolos usr plus