x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR se prezintă la consultările de la Cotroceni cu cinci provocări pentru Klaus Iohannis

USR se prezintă la consultările de la Cotroceni cu cinci provocări pentru Klaus Iohannis

de Ion Alexandru    |    11 Oct 2021   •   07:20
USR se prezintă la consultările de la Cotroceni cu cinci provocări pentru Klaus Iohannis

Prima rundă de consultări pe care a declanșat-o Klaus Iohannis, în vederea constituirii unui nou guvern, se anunță una plină de „scântei”. Delegația cu care USR se prezintă la această întâlnire arată poziția de forță pe care progresiștii vor să i-o impună președintelui. Pe masă sunt cerințe pentru postul de vicepremier, șefia Camerei Deputaților, șefia Senatului și reprimirea lui Stelian Ion în guvern. PSD, în schimb, nu va înainta nicio propunere de premier, cerând un Executiv de specialiști și alegeri anticipate. PNL renunță, deocamdată, să îl repropună pe Florin Cîțu și merge la consultări fără niciun nume de prim-ministru. AUR, UDMR și Minoritățile Naționale sunt chemați doar de formă, fiindu-le alocate câte 30 de minute.

 

USR se prezintă, astăzi, la consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, cu o listă „grea” pentru șeful statului. Întâlnirea va fi una de „gradul III” și va ține nu doar o oră, așa cum se va întâmpla cu PNL și PSD, ci două ore.

Astfel, delegația USR este condusă de Dacian Cioloș. Surse politice au precizat că liderul USR condiționează, printre altele, intrarea la guvernare alături de PNL și UDMR, dar cu alt premier decât Florin Cîțu, prin primirea postului de vicepremier și de ministru al Afacerilor Externe. Cerință grea pentru „Iohannis”, deoarece, la formarea guvernului în decembrie, MAE a fost adjudecat de Administrația Prezidențială, prin Bogdan Aurescu.

Din delegație face parte și fostul președinte USR, Dan Barna, care ar dori pentru el funcția de președinte al Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban. Acesta din urmă și-a înaintat demisia la partid și este de așteptat ca demiterea sa să se producă în perioada imediat următoare. De altfel,  chiar și în PNL se vorbește despre faptul că liberalii iau în calcul să cedeze cea de-a treia funcție în stat celor de la USR, în schimbul șefiei Senatului.

Numai că din delegație face parte și Anca Dragu, al doilea om în stat, care vrea să păstreze șefia Senatului, astfel încât USR să aibă conducerea întregului Parlament. Liberalii și președintele Iohannis au, însă, în plan ca, în situația în care nu-l mai pot impune pe Florin Cîțu ca premier, acesta să primească a doua funcție în stat. Iar alături de aceștia va fi prezent și Cristian Ghinea, care dorește să revină la conducerea Ministerului Fondurilor Europene, sub pretextul implementării PNRR.

Ei bine, din această delegație face parte și ministrul dat afară de Florin Cîțu, de la Justiție, Stelian Ion, cel care a intrat în dizgrația președintelui Klaus Iohannis după ce a încercat să îl lase pe acesta fără prerogativa de a decide dacă numește sau nu în funcții șefii marilor parchete. Este posibil ca Stelian Ion să revendice portofoliul Justiției, ca și condiție pentru revenirea USR la masa negocierilor cu cei de la UDMR și PNL.

 

PNL bagă, deocamdată, capul în nisip

Primii care vor intra, însă, la consultări, începând cu ora 12.00, sunt cei de la PNL. Liberalii au decis ca, la această primă rundă de discuții, să nu înainteze nicio propunere de prim-ministru. Cu toate că decizia forurilor de conducere ale partidului este aceea că singura persoană care poate candida pentru funcția de prim-ministru este președintele formațiunii. În acest caz, Florin Cîțu, proaspăt ales lider la Congresul din 25 septembrie. Delegația PNL are la dispoziție o oră pentru a discuta cu Iohannis.

După liberali, la consultări intră delegația PSD. Social-democrații vor guvern de specialiști, care să organizeze, în primăvara anului viitor, alegeri parlamentare anticipate. Președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu, a declarat deja că PSD nu dorește guvern cu PNL, nu va sprijini PNL din Parlament și nu vede altă soluție decât resetarea jocului politic. Întrevederea principalului partid de Opoziție cu Klaus Iohannis va dura o oră.

În schimb, delegația USR va fi primită începând cu ora 14.00 și, conform desfășurătorului anunțat, va dura până la ora 16.00. Două ore de confruntări. AUR, UDMR și Grupul Minorităților Naționale vor compărea în fața președintelui pentru câte o jumătate de oră.

 

 

Propunere-șoc din partea omului lui Cioloș. Raluca Prună vrea guvern și cu PNL, și cu PSD

În acest context, unul dintre exponenții perioadei „tehnocrate”, în mandatul de premier al lui Dacian Cioloș, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, arată că singura soluție politică, în acest moment, este un guvern din care să facă parte USR, PNL, PSD și UDMR. Singura formațiune care ar rămâne în opoziție, potrivit acestei propuneri, este AUR. Prună susține că „în vremuri normale, o criză politică se rezolvă prin negocieri politice. (…) Vremurile sunt extraordinar de grave, iar România nu are deloc timp. Ce e de făcut? De uitat povestea cu tehnocrația și guvern de specialiști în care partidele trag sforile fără să deconteze ceva, de uitat orgoliile politice despre cine și cum a provocat criza politică. De făcut urgent un guvern politic de largă coaliție, în care megaprioritatea să fie controlarea acestei pandemii și ținerea României la suprafață. Tot restul poate fi amânat pentru vremuri mai senine”, arată aceasta.

Prună a explicat și ce înseamnă acest guvern de largă coaliție: „PSD, PNL, USR și UDMR. Prioritatea este pandemia și asigurarea reformelor minimale fără de care niciun euro din PNRR nu va veni în România. O spun ca expert, politicienii pot bate câmpii și trage de timp cât vor - între timp, se moare pe capete”.

Pe de altă parte surse din conducerea PNL au transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, că „în acest moment, există o singură alianță verificată în Parlament și aceasta este PSD-USR-AUR și deci ar trebui să vină la consultări cu un nume de premier și un program de guvernare”.

 

 

×