x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vasile Blaga, lovit la funcţie

Vasile Blaga, lovit la funcţie

de Adriana Duţulescu    |    28 Noi 2009   •   00:00
Vasile Blaga, lovit la funcţie
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu a primit a doua lovitură usturătoare în termen de 12 ore: Curtea de Apel Bucureşti a suspendat decretul de numire la MAI a lui Vasile Blaga. Acesta nu se mai poate ocupa de organizarea alegerilor de la 6 decembrie.



Curtea de Apel Bucureşti a admis ieri acţiunea deschisă de fostul ministru Dan Nica şi a decis suspendarea executării decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor şi viceprim-ministru interimar până la pronunţarea unei decizii pe anularea decretului. Astfel, CAB a decis să respingă cele trei excepţii invocate de Administraţia Prezidenţială, respectiv excepţia lipsei de interes, excepţia calităţii procesuale pasive a Administraţiei Prezidenţiale şi  excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi să admită acţiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidenţial prin care Blaga a fost numit în fruntea MAI. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Decretul de revocare a ministrului Dan Nica şi decretul de desemnare ca interimar a lui Vasile Blaga în funcţia de vicepremier-ministru de Interne au fost publicate la 1 octombrie în Monitorul Oficial nr. 647.

TOATE ACTELE SEMNATE DE BLAGA DEVIN NULE

Dan Nica a declarat că în acţiunea înaintată Curţii de Apel Bucureşti cere suspendarea decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nica a adăugat că suspendarea decretului de numire în funcţie a lui Blaga nu presupune şi suspendarea decretului prin care el a fost revocat din funcţie. După ce a fost anunţată decizia Curţii de Apel Bucureşti privind suspendarea decretului prin care Dan Nica a fost înlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, Nica a declarat, la Galaţi, că a avut dreptate în privinţa decretului de suspendare, care dovedeşte că Blaga "a fost numit pe baza unui fals". "Am avut dreptate atunci când am spus că decretul de numire a domnului Vasile Blaga ca ministru interimar de Interne este un fals, pentru faptul că motivaţia care a fost utilizată de respectivul decret de numire era la bază un fals efectiv, lucru care a şi fost constatat de instanţa de judecată", a apreciat Nica. Fostul ministru de Interne a mai susţinut şi că "toate numirile şi instituirile care au fost făcute în această perioadă sunt lovite de nulitate".

Victor Ponta a spus că decizia Curţii de Apel de a suspenda decretul prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Administraţiei şi Internelor demonstrează că numirea lui a fost ilegală. "Începând de astăzi, nu mai există ministru de Interne, iar toate actele semnate de Vasile Blaga ca ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, inclusiv cele de numire a prefecţilor, sunt anulabile, putând fi atacate de cei care se consideră victime", a afirmat vicepreşedintele PSD. El a apreciat că decizia Curţii de Apel demonstrează că decizia luată de Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc, de a-l revoca din funcţie pe Dan Nica, a aruncat întreaga administraţie în haos, doar cu scopul ca alegerile să fie organizate de Vasile Blaga.

Şi liderul PSD, Mircea Geoană, a afirmat la Oradea că decizia Curţii de Apel Bucureşti privind numirea lui Vasile Blaga la Interne este o lovitură juridică şi politică la adresa cuplului Băsescu - Blaga şi că actele semnate de democrat-liberal ca ministru ar putea fi lovite de nulitate. "Această decizie trebuie să aibă o consecinţă juridică imediată. Vasile Blaga trebuie să părăsească imediat Ministerul de Interne. Este foarte posibil ca acest lucru să însemne şi faptul că toate actele semnate de Blaga în calitate de ministru interimar de Interne vor fi lovite de nulitate, inclusiv numirea prefecţilor. Numirea lui Blaga a fost un gest deliberat şi cinic al lui Traian Băsescu,pentru a obţine controlul asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea alegerilor", a susţinut Mircea Geoană la Oradea.

BĂSESCU SE VA CONSULTA CU CCR
Traian Băsescu a declarat ieri, întrebat ce se va întâmpla cu MAI după decizia CAB, că nu mai sunt articole în Constituţie pentru rezolvarea blocajului instituţional în privinţa situaţiei Guvernului şi că va trebui să se consulte cu CCR pentru a găsi soluţii. "Nu mai avem articole în Constituţie pentru ce se întâmplă în România în momentul de faţă", a spus Băsescu şi a susţinut că Parlamentul refuză să dea un vot Cabinetului Negoiţă. Traian Băsescu a spus că va trebui să se sfătuiască astfel cu CCR, "să vedem ce soluţii găsim". "Dacă obiectivul a fost să nu avem ministru de Interne în perioada alegerilor, acesta a fost, din păcate, atins", a afirmat Băsescu. Şeful statului a remarcat că suspendarea survine la expirarea celor 45 de zile de interimat a lui Blaga la MAI. El a adăugat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este "cel puţin interesantă", având în vedere decizia anterioară a Curţii Constituţionale pe acest subiect. "Din punctul meu de vedere, este o abordare cel puţin interesantă a instanţei, având în vedere că acelaşi decret a fost atacat la Curtea Constituţională, iar Curtea Constituţională a dat dreptate Preşedinţiei", a afirmat Traian Băsescu.

"Sunt convins că ea va fi atacată de Instituţia Prezidenţială. Până în acel moment, al judecării recursului, ministrul Blaga este ministru interimar la Interne cu calitatea suspendată de ministru. Din punctul nostru de vedere, care are la bază suportul legal, ministrul Blaga este ministru de Interne, are calitatea suspendată, iar toate actele emise sunt acte valabile. Să nu se înţeleagă că prin această decizie vine altcineva la Ministerul de Interne", a spus Emil Boc referindu-se la decizia CAB.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009