x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Nu am vrut şi nu vreau ca ceea ce oamenii au crezut că este forţa anti-Băsescu, USL, să se destrame

Victor Ponta: Nu am vrut şi nu vreau ca ceea ce oamenii au crezut că este forţa anti-Băsescu, USL, să se destrame

17 Feb 2014   •   22:30
Victor Ponta: Nu am vrut şi nu vreau ca ceea ce oamenii au crezut că este forţa anti-Băsescu, USL, să se destrame

Invitat al emisiunii "Sinteza zilei", la Antena 3, premierul Victor Ponta s-a exprimat asupra viitorului alianţei USL,  manifestându-şi disponibilitatea pentru noi negocieri cu PNL, pentru eliminarea tensiunilor existente între cei doi parteneri de alianţă.

Victor Ponta a declarat că pentru a încheia criza politică din USL, este gata renunţe la ideea de a-l numi vicepremier pe iderul PC Daniel Constantin, şi să semneze numirile noilor miniştri propuşi de PNL.
"Înainte să vin la dvs, m-am oprit la Guvern, aş fi vrut să vin cu cele patru adrese de numire a lui Iohannis, Nicolăescu, Atanasiu şi Busoi, şi să le arăt, le am în faţă, putem să-i numim mâine, să terminam un lucru care nu interesează pe nimeni şi să ne ocupăm de guvernare şi de bătălia împotriva lui Traian Băsescu", a spus premierul.

Ponta a explicat că singura problemă cu care se confruntă numirile miniştrilor liberali este faptul că  prin construcţia politică a guvernului, în urmă cu aproape doi ani, în Parlament, singura poziţie care poate fi asociată funcţiei de vicepremier este cea deţinută de ministerul de Finanţe.
"Dacă îmi permite dl. Antonescu îi numesc în această seară. Astă seară îl numesc pe dl. Iohannis, pe Nicolăescu ministru de Finanţe şi vicepremier. Il pot numi pe dl. Iohannis ministru de Finanţe şi vicepremier. Dacă pentru dl. Iohannis este atât de important să fie vicepremier, poate fi ministru de Finanţe şi vicepremier. Funcţia de la Finanţe e asociată cu cea de vicepremier", a declarat primul ministru.

Victor Ponta a declarat că din punctul său de vedere campania pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc la sfârşitul anului nu trebuie să influenţeze actul de guvernare, şi acest lucru se poate realiza doar dacă guvernul pe care îl conduce beneficiază de susţinere din partea partidelor aflate în alianţă.
"2014 va fi un an foarte greu pentru guvern, dl. Antonescu va candida, doamna Udrea va candida şi ea, probabil, la preşedinţie. Eu nu voi candida, vreau să fiu premier şi să fac lucrurile cât mai bine. Şi pot face asta dacă toate partidele mă susţin. (...) Eu vreau ca bătălia pentru funcţia de preşedinte să nu afecteze viaţa românilor nici anul acesta, nici anul viitor. Fiecare în partidul lui face ce crede că e bine, dar guvernul nu e al PSD, PNL sau al PC, ci al României", a subliniat Ponta.

Ponta îl consideră vinovat de tensiunile existente în USL pe Traian Băsescu şi pe cei care îl susţin, care, simţind că pierd puterea încearcă prin intermediari să scadă încrederea în liderii USL, mutând scopul acestei alianţe - schimbarea regimul său - în domeniul jocurilor politice.
"Factorul care a săpat la încrederea liderilor USL e preşedintele, pentru că aceşti oameni au avut o putere pe care nu le-a dat-o nimeni. (...) Aceşti oameni ştiu că pierd puterea şi atunci lucrează la oamenii din jurului dlui Antonescu, la oamenii din jurul meu. Eu sunt vaccinat la ele. (...) Care e de fapt criza? Că noi tot timpul, de când s-a format USL, am separat axa binelui de axa răului, e bine cei care sunt contra Băsescu, e rău cei care sunt Băsescu".

"La Crin am văzut că se formează din nou o confruntare dreapta contra stânga, şi într-o ţară aşezată, democrată, aşa trebuie să şi stea lucrurile. Dar România nu este o ţară aşezată. Ce treabă are Băsescu cu dreapta? El a fost la Internaţionala Socialistă. Eu cred că bătălia adevărată nu s-a terminat deloc,  e bătălia dintre cei care doresc ca societatea noastră să fie europeană şi democrată şi cei care spun ca Băsescu să revină şi să fie prim ministru. De aici a apărut criza de încredere", a mai spus Ponta.

Premierul consideră că interviul pe care l-a acordat Traian Băsescu presei în cursul zilei de luni a fost pregătit pentru a spori tensiunea dintre social-democraţi şi liberali, pentru că spera ca în cursul serii de duminică să salute ieşirea de la guvernare a PNL.
"Şefii altor state nu stau toată ziua la televizor să-şi vorbească ţara şi guvernul de rău. Absolut niciun om politic nu ar mai rămâne o oră în funcţie dacă ar spune că cel mai mare producător de autoturisme pleacă din ţară. Dl. Băsescu a spus ca la cârciumă: pleacă Dacia din ţară! (... ) Astăzi dă foc la tot. Acum noul său vis,  mărturisit doar intimilor, este cum ar deveni prim ministru. M-a întrebat cineva şi am spus că sper că e vorba doar de o glumă proastă. (...) Vreţi să vă spun evaluarea mea, de ce a ieşit Băsescu azi? Spera ca aseară PNL să anunţe că iese de la guvernare, şi suparat că acest lucru nu s-a întamplat, apoi şi-a spus, hai să mai pun nişte gaz pe foc.", a spus Victor Ponta.

×