x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Violeta Alexandru anunță desființarea a 20 de companii municipale

Violeta Alexandru anunță desființarea a 20 de companii municipale

21 Feb 2021   •   12:51
Violeta Alexandru anunță desființarea a 20 de companii municipale
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Grupul de consilieri ai PNL din Consiliul General al Bucureștiului a depus un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica București S.A. Violeta Alexandru anunță desființarea a 20 de companii municipale.

„Promisiunea către bucureșteni a fost să desființăm companiile căpușă ale Gabrielei Firea. Grupul de consilieri ai Partidului National Liberal din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a depus, cu susținerea primarului general Nicușor Dan, un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica București S.A, care urmează să fie dezbătut în ședința CGMB din 26 februarie a.c.”, transmite PNL.

Președintele PNL Bucucurești, Violeta Alexandru, spune că aceste companii au ajuns „niște locuri în care își găseau venituri suplimentare tot felul de persoane apropiate PSD, șefi care nu făceau nimic, care nu se duceau la serviciu, care nu aduceau activitate și profit pentru aceste companii. Erau locuri în care clienți ai PSD își găseau suplimentate veniturile”.

„Vom trece la desființarea primei companii înființate de PSD-Firea, Compania Turistică București. Continuăm cu celelalte companii, până la 20 de companii, care vor fi desființate. Patru dintre ele, înființate legal, vor fi eficientizate, pe baza legislației privind guvernarea corporativă. Consiliul de administrație și managerii, în cursul acestui an, vor fi angajați prin concurs”, adaugă sursa citată.

De asemenea, cele patru companii care vor rămâne - STB, Trustul de Clădiri Metropolitate, Energetica Servicii și Termoenergetica - vor avea curând o nouă conducere, cu un mandat clar de a organiza procesul de selecție competitivă a managerilor care vor eficientiza aceste companii”.

„Începem cu compania Municipală Turistica, a cărei situație financiară arată dezastruos. Ca să înțeleagă bucureștenii, această companie nu doar că a tocat tot ce a generat din activitatea economică, dar a ajuns la nivelul în care să avem pasivul la nivelul capitalului social. Efectiv, aproape două milioane de euro au fost aruncați pe fereastră. Mai mult, această companie nu a emis nicio factură, în tot cursul anului 2020. Contul contabil, care trebuia să îi evidențieze activitățile, veniturile realizate din activitatea curentă, este zero. Nu a făcut decât să mănânce bani, iar singura sursă de venit pe anul 2020 a fost subvenția de la buget, pentru salarii”, declară Andrei Badiu, consilier CGMB, președintele comisiei de monitorizare a activității companiilor municipale.

Motivele care au stat la baza acestei decizii țin cont de eficiența Companiei Municipale Turistica București S.A: „Astfel, Compania Municipală Turistică București S.A. a fost înființată în anul 2017, cu un capital social inițial de 120.000 de lei, crescut ulterior până la 8.682.000 de lei. În anul 2017, primul an de activitate , societatea a avut o cifră de afaceri netă de 0 lei, un număr mediu de 9 salariați, cheltuieli cu personalul în cuantum de 114.720 lei, și a înregistrat la finalul anului 2017 o pierdere netă de 252.382 lei. În fiecare an, societatea a acumulat pierderi de milioane de lei (2020 : 2.157.296 lei), astfel și-a cheltuit practic, în cei 3 ani de activitate, întregul capital social fără a produce venituri. Sunt 8,5 milioane de lei din banii Bucureștenilor care au fost cheltuiți majoritar, doar pe angajați! În 2019, compania avea, în medie, cheltuieli de personal de 7.000 lei/lună/angajat pentru cei 38 de angajați care nu produceau venit. Această companie, de la înființare și până în prezent, a funcționat doar din împrumuturi, iar veniturile din exploatare nu au reușit să acopere cheltuielile societății, precum și faptul că societatea a înregistrat în cei 3 ani și jumătate doar pierderi financiare”.

Consilierii PNL spun că vor parcurge toate etapele necesare pentru desființarea acestor „tocătoare de bani publici” pentru a direcționa fondurile către investițiile necesare bucureștenilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: companii municipale Violeta Alexandru