x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă: Nu s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat

Viorica Dăncilă: Nu s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat

20 Dec 2018   •   13:57
Viorica Dăncilă: Nu s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a contrazis joi, în plenul reunit al Parlamentului, o serie de acuzaţii din textul moţiunii de cenzură, subliniind că nu s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat.

"Faceţi o confuzie gravă când spuneţi că am îngheţat pensiile la 1 ianuarie 2019. Vă amintesc, în 2017 pensiile au crescut de două ori - o dată în ianuarie când au fost indexate conform prevederilor legale, a doua oară la 1 iulie când a fost devansată majorarea ce ar fi trebuit să aibă loc la începutul acestui an. Tot aşa în 2018 - la 1 iulie am devansat creşterea ce ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2019, iar la 1 septembrie vom face cu 3 luni mai devreme majorările care ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2020. Deci nu s-a amânat plata pensiilor, ci s-a devansat. Şi nici nu au îngheţat, nici au scăzut pensiile, cum susţineţi dvs, ci au crescut mai mult decât era prevăzut în lege, conform programului nostru de guvernare. De fiecare dată creşterile au fost cu mult peste indexarea cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut", a precizat premierul, la dezbaterile pe moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP.

Şefa Executivului a contrazis şi faptul că noua lege a pensiilor nu ar putea fi pusă în aplicare.

"Da, nu poate fi pusă în aplicare de dvs. Deci asta e alternativa dvs. Dacă veniţi la guvernare opriţi creşterile de pensii", a susţinut ea.

Viorica Dăncilă a menţionat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în cele zece luni ale mandatului său puterea de cumpărare a crescut cu aproape 8% şi că în aceste condiţii majorările de pensii şi salarii "au fost cu opt puncte peste rata inflaţiei". Premierul a făcut referire şi la faptul că autorii moţiunii susţin că nu ar mai exista bani de pensii şi salarii, dar şi că din acest motiv ar fi fost amânată plata contribuţiilor pentru angajaţii din învăţământ.

"Nu mai reiau explicaţia cu decalarea datei de salariu, ca urmare a faptului că plata acestora se face prin inspectorate, aşa cum şi-au dorit dascălii, şi nu prin consiliile locale, dar mă surprinde că dvs insistaţi obsesiv pe ideea că nu sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor. Reluaţi ideea că vrem să creştem prea mult pensiile, de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022. Iarăşi ne spuneţi că noi creştem din pix salariile, că le creştem fără nicio logică economică. Eu chiar nu vă înţeleg! V-aţi propus deja să pierdeţi alegerile viitoare? Transmiteţi două mesaje negative românilor despre dumneavoastră. Unul e că în opinia dvs salariile şi pensiile au crescut prea mult, deci dacă ar fi să veniţi la guvernare dvs aţi opri creşterile de venituri pe care noi le-am prevăzut pentru anii următori, conform Legii salarizării unitare şi Legii pensiilor. Al doilea mesaj negativ e că atunci când susţineţi că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, le spuneţi românilor că, dacă ar fi să veniţi dvs la guvernare, aţi tăia din nou pensiile şi salariile", a afirmat Dăncilă.

Prim-ministrul le-a reproşat autorilor moţiunii de cenzură faptul că sunt preocupaţi de cât de mult se împrumută România, apreciind că acest subiect nu îi avantajează.

"Nu am văzut însă această preocupare atunci când aţi fost la guvernare şi aţi contractat cel mai mare împrumut pe care l-a făcut România după 1989: 20 de miliarde de euro. (...) Când aţi fost la guvernare aţi triplat nivelul de îndatorare al României de la 12,4% din PIB la 36,9% din PIB. (...) Nu vă mai uitaţi doar la valoarea împrumuturilor, uitaţi-vă şi la creşterea PIB, câte 20 de miliarde de euro în fiecare an al guvernării noastre. Vă recomand să nu mai intraţi în subiecte care nu vă avantajează, dacă tot aveţi acest instrument democratic al moţiunii de cenzură, trataţi-l totuşi cu seriozitate. Făceţi-vă mai bine temele, uitaţi-vă pe datele Eurostat. România are a patra cea mai mică datorie dintre ţările UE", a mai spus Viorica Dăncilă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: viorica dancila