x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viraj de la PPRM la PNL

Viraj de la PPRM la PNL

19 Mai 2005   •   00:00

Liberalii au inceput actiunea de racolare a unor senatori si deputati, inclusiv de la PPRM, pentru a-si consolida majoritatea in Parlament si a scapa de anticipate.


  • de MONICA IORDACHE, GABRIELA ANTONIU
  • POLITIC

  • DESTINATIE. Dupa un stagiu in PPRM, Lupoi a decis sa revina in PNL-ul parasit odinioara
    Liberalii au inceput actiunea de racolare a unor senatori si deputati, inclusiv de la PPRM, pentru a-si consolida majoritatea in Parlament si pentru a scapa de anticipate. Primul "convertit" la liberalism: senatorul ex-PPRM Mihail Lupoi.

    Eforturile liberalilor de a-si atrage noi membri parlamentari au fost declansate de cererea expresa a premierului Calin Popescu Tariceanu ca liderii partidului sa incerce sa consolideze majoritatea din Senat si din Camera Deputatilor. Pe lista liderilor grupului PNL din Senat, acolo unde coalitia la putere avea doar un vot mai mult decat Opozitia, se afla si alte nume din PPRM si PSD. Doru Liviu Bindea si Eugen Mihaescu, ambii PPRM, ar fi doi dintre cei vanati de liberali, dar se pare ca nici unul nu da semne ca si-ar dori sa intre in PNL. Surse liberale spun ca este destul de greu sa mai atraga vreun senator de la alt partid in afara de Lupoi, atata vreme cat coalitia da semne ingrijoratoare de erodare si mai sta si cu sabia anticipatelor deasupra capului. Proaspatul demisionar din PSD, Neculai Apostol, este si el pandit de liberali, dar negocierile nu sunt prea avansate. Mai mult, planurile liberalilor sunt incurcate de zvonurile potrivit carora fostul presedinte Ion Iliescu si-ar face un alt partid, iar o parte din actualii senatori PSD ar trece in aceasta tabara, mai ales ca Senatul este un adevarat fief al lui Ion Iliescu. In plus, informatiile, mai mult sau mai putin veridice, cum ca Ion Iliescu l-ar coopta si pe Petre Roman ii fac pe liberali sa se gandeasca cu ingrijorare ca si partenerii lor de Alianta, democratii, se vor confrunta cu un val de plecari. La Camera Deputatilor, numele cele mai vehiculate sunt cele ale pesedistilor Traian Dobre si Mihai Malaimare, ambii aratandu-se interesati de un trasfer in tabara liberala.

    INREGIMENTARE. Primul care si-a anuntat intrarea in PNL a fost senatorul independent Mihail Lupoi, fost reprezentant PPRM, fost liberal odinioara, care a marit astfel la doua diferenta de voturi dintre Putere si Opozitie. Ieri dimineata, la prima ora, Lupoi a declarat in plenul Senatului ca s-a inscris in PNL si ca s-a afiliat acestui grup parlamentar. Lupoi a spus ca liberalii l-au asigurat ca se va regasi pe listele parlamentare viitoare. Surse din grupul liberal senatorial spun ca Lupoi ar fi promis ca incearca sa mai atraga si pe alti parlamentari ai PPRM in PNL. In negocieri, liberalii au trecut cu usurinta peste faptul ca Lupoi provine dintr-un partid pe care l-au blamat ani in sir, ca a fost un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor si ca n-are nici o problema in a-si schimba cu rapiditate crezul doctrinar. De altfel, o privire pe lista celor care ar urma sa fie racolati arata ca trecerea brusca de la o doctrina la alta este ultima problema care-i procupa, chiar daca una e de stanga si alta de dreapta.

    DISCUTII RECUNOSCUTE
    Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a precizat ieri ca liberalii poarta negocieri cu reprezentanti ai altor partide politice parlamentare, discutiile avand loc "la cererea acestora", dar a respins existenta in partid a unei strategii de racolare a parlamentarilor din Opozitie. In plus, el a aratat ca Tariceanu "a fost si este un sustinator al interzicerii migratiei politice", iar acest fapt il face sa accepte cu greu ca ar exista din partea acestuia o intentie de a racola parlamentari ai Opozitiei si, ca atare, a catalogat o asemenea afirmatie drept "o simpla speculatie care poate veni din partea oricui". Nicolaescu nu a precizat cu cate persoane se poarta discutii, din ce formatiuni politice fac parte sau cine sunt acestia, dar a confirmat existenta unor discutii "de mai multe luni" cu reprezentanti ai mai multor partide politice aflate in Opozitie, care si-au exprimat de mai multe ori intentia de a parasi formatiunile pe listele carora au intrat in Parlament si "de a se ralia intr-un fel sau altul Coalitiei".

    ×
    Subiecte în articol: politic pnl lupoi pprm