x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vizita - Traian Basescu merge astazi la Chisinau

Vizita - Traian Basescu merge astazi la Chisinau

20 Ian 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu va face astazi la Chisinau prima sa vizita in afara tarii in calitate de sef al statului.

Vizita va avea loc la invitatia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, informeaza Administratia prezidentiala.

Basescu a declarat recent ca relatia cu Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe romanesti si ca va trebui sa ajunga la o intelegere cu omologul sau Vladimir Voronin, declarandu-se dispus sa mearga la Chisinau. El a precizat ca are in vedere sa discute cu autoritatile de la Chisinau despre conservarea traditiilor si a limbii materne a romanilor. "Asa cum noi le-am dat maghiarilor toate drepturile, si noi avem dreptul sa cerem respectarea drepturilor romanilor, fie ca este vorba de Valea Timocului sau de Republica Moldova", a precizat Traian Basescu.

RELATII RECI. In ultimii ani, relatiile Bucuresti - Chisinau au cunoscut o racire accentuata. Aceasta situatie a culminat cu refuzul lui Vladimir Voronin de a participa anul trecut in iulie la manifestarile oficiale de la Putna, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, desi a fost invitat de seful statului roman de la acea vreme, Ion Iliescu. Atunci, Voronin a conditionat participarea sa la ceremonii de semnarea unei declaratii comune la nivel de sefi de stat, prin care Romania sa reafirme sprijinul pentru statalitatea Republicii Moldova.

Negocierile privind textul declaratiei au esuat, iar Voronin a preferat sa vina in octombrie la Putna, intr-o vizita privata.

×
Subiecte în articol: politic