x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Votul la deputaţi: pentru unul mumă, pentru altul ciumă

Votul la deputaţi: pentru unul mumă, pentru altul ciumă

de Diana Lazăr    |    10 Dec 2015   •   09:24
Votul la deputaţi: pentru unul mumă, pentru altul ciumă

Neluţu Mexicanu’, aşa cum este poreclit Ioan Oltean, a rămas fără imunitatea care l-a protejat timp de 21 de ani de când este parlamentar. Colegul lui de partid, Cătălin Teodorescu (PNL), celebru doar pentru norocul său la votul cu bile, a fost salvat a doua oară de arestarea preventivă. Deputaţii au judecat cu dublă măsură două speţe similare din acelaşi dosar.

O poveste cu final aşteptat. Aşa s-a terminat ziua pentru Ioan Oltean, deputatul PNL care a girat pentru Crinuţa Dumitrean în guvernarea Boc la schimb cu influenţa şi banii pe care ANRP i-a împărţit frăţeşte în marea famiglie PDL. Colegii lui pe care i-a condus ani de-a rândul din calitatea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor nu s-au lăsat îmblânziţi de discursul lacrimogen de 27 de minute. „Şi dumneavoastră puteţi să ajun-geţi oricând în situaţia mea”, i-a prevenit Oltean, citând parcă din discursul Elenei Udrea. Nu i-a rugat să voteze împotriva cererii procurorilor, resemnat cu situaţia sa. Le-a urat preventiv Sărbători fericite şi şi-a luat la revedere bărbăba chiar a lăsat de înţeles că e teşte de la ocupanţii prezidiului în frunte cu Valeriu Zgonea. 

La cine merge Frăţia cătuşelor?
Timp de aproape trei ore, Neluţu Mexicanu’ a stat liniştit în banca de simplu deputat, a ascultat dezbaterile proiectelor de lege şi a vorbit nervos numai cu Andreea Paul. Singurul care l-a încurajat înaintea discursului a fost vechiul camarad de la PDL, Mircea Toader, altădată şi el unul dintre „oamenii preşedintelui” care se credeau intangibili. Şi totuşi, pe Oltean nu l-au uitat ai săi. Elena Udrea şi Roberta Anastase, absente de la majoritatea şedinţelor de plen, s-au prezentat miercuri special pentru vot. Ba chiar Udrea a lăsat să se vadă că a votat împotriva cererii de arestare. Coaliţia deputaţilor penali, mereu în expansiune, e însă solidară. Vlad Cosma de la PSD, spre exemplu, salvat de colegi de la o cerere de arestare, a venit şi el la serviciu să voteze împotrivă. Ca de obicei, s-a aşezat lângă iubita lui Dan Şova, Cătălina Ştefănescu, mult mai liniştită de când senatorul a primit arest la domiciliu. Oltean nu a rămas însă până la votul final să aprecieze loialitatea unora dintre colegi. Le-a spus parlamentarilor că şpaga n-a fost şpagă, doar sacul era menajer, negru cu sfoară galbenă, că popa denunţătorul e cam neortodox şi că DNA l-a abuzat când l-a săltat de pe aeroport.

Nu a stat până la capăt
A plecat imediat după discurs şi s-a lăsat în voia sorţii. Iar soarta nu a fost de partea sa. Cererea de arestare preventivă a fost avizată favorabil, cu 186 de voturi pentru, 111 contra şi o abţinere, că doar Parlamentul trebuie să dea bine la MCV. Rămâne de văzut ce se va spune în raportul MCV despre faptul că, dintre doi inculpaţi în acelaşi dosar, unul să stea acasă, iar altul să folosească toaleta turcească de după gratiile arestului Poliţiei Capitalei.
Teodorescu, salvat din nou de deputaţi
A doua speţă, al doilea vot. Fiind în poză cu o celebritate, Cătălin Teodorescu (foto) nu a beneficiat de lumina reflectoarelor. Așa că a luptat până la ultimul vot. A stat de vorbă cu fiecare parlamentar pe care credea că-l poate influenţa, inclusiv cu Remus Cernea și a câștigat. „Ăsta scapă. Ce treabă avea el cu Crinuţa? El era un simplu membru de comisie. Nu avea cum să evalueze el greșit terenurile sau unde merg despăgubirile”, povesteau pe hol, la o ţigară, depu-taţii. Şi a scăpat. Cât timp a aşteptat rezultatul, Teodorescu s-a plimbat în sala de plen ca un leu în cuşcă, fiind cu ochii aţintiţi către telefonul de unde aştepta vestea cea bună. I-au strâns mâna felicitându-l de parcă ar fi trecut un exa- men important doi dintre social-democraţii „dubioși”: Marius Manolache și Cristian Rizea. „Sunt nevinovat” a fost explicaţia lui Teodorescu pentru felul în care au votat colegii săi.
 

×