Veniturile zilierilor vor fi impozitate cu 16% au decis astazi deputaţii, care au adoptat cu 158 de voturi “pentru”, 128 “împotrivă” şI două abţineri legea privind exercitarea unor activităţI cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Legea urmează să meargă la promulgare, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.
Deputaţii puterii au adoptat şI în plen aceeaşI tactică exersată săptămâna trecută în Comisia de muncă. Degeaba au cerut şI PSD şI PNL retrimiterea proiectului la comisie pentru a fi completat, puterea, aflată în majoritate, le-a respins propunerea. Dacă săptămâna trecută a venit la comisie fără să fie invitat şi, în calitate de deputat, a cerut completarea ordinii de zi atât cu legea zilierilor cât şI cu cea referitoare la ucenicie, ieri ministrul Muncii, Ioan Botiş, sigur pe voturile puterii, a lipsit de la plen. .
Astfel, potrivit noii legi, zilierii nu vor putea presta activităţi pentru acelaşi beneficiar mai mult de 90 de zile pe an, iar veniturile brute zilnice încasate le vor fi impozitate cu 16% . De asemenea, muncitorii ocazionali vor putea să-şi negocieze plata stabilită prin lege între 2 lei şI 10 lei ora. Actul normative mai stabileşte şI domeniile în care pot fi prestate activităţI cu character ocazional: agricultură, vânătoare şI pescuit, silvicultură, piscicultură, pomicultură, apicultură, zootehnie, spectacole, manipulări de mărfuri şI activităţI de curăţenie.
Principala nemulţumire a Opoziţiei a fost legată de faptul că prin noua lege zilierii nu vor fi însă şI protejaţI social, pentru că în textul ei se prevede clar că pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de zilier, nici de beneficiar.
“Cui foloseşte acest proiect? Statului, care doreşte să-şI încaseze impozitul de 16% şI atât. Nu este prevăzută nicio măsură de protecţie socială”, a spus deputatul PSD, Ioan Cindrea. Potrivit acestuia, textul legii este şI neconstituţional deoarece încalcă dreptul la negociere prin faptul că stabileşte un minim şI un maxim al sumei cu care vor fi plătiţI zilierii. “Cine sunt zilierii? Oameni necalificaţI care prestează munci grele. Cum îi apărăm? În niciun fel. Le impozităm veniturile şI atât. Măcar dacă îi asiguram medical”, a susţinut şI colegul său liberal, Eugen Nicolăescu. “Acest proiect nu face decât să aducă înapoi iobagii pe moşiile mari”, a spus şI deputatul PSD, Aura Vasile.
În schimb, reprezentanţii puterii în frunte cu trimisul Guvernului au susţinut că legea este foarte bună pentru că zilierii vor putea avea şi ei un contract de muncă, că aceştia nu vor mai lucra la negru.