Dacă eşti interesat să devii medic chirurg, este bine să ştii că, pe lângă cei 12 ani de studiu şi zeci de cărţi de medicină şi discipline chirurgicale pe care va trebui să le citeşti, ai nevoie de câteva abilităţi speciale. Nu oricine poate fi un medic bun şi nu orice medic poate fi un chirurg bun!
Iată câteva abilităţi pe care ar trebui să le ai pentru a considera că alegerea chirurgiei a fost o decizie bună pentru tine!
Trebuie să ai o bună coordonare mână - ochi
Pentru a fi un bun chirurg ai nevoie de abilităţi motorii fine impecabile! Complexitatea corpului uman este uimitoare şi, chiar dacă în prezent există echipamente de mare precizie pentru a efectua operaţii, mişcările chirurgului trebuie să fie bine controlate şi precise. De aceea, coordonarea dintre ochi şi mâna şi dexteritatea sunt esenţiale.
Ai nevoie de o capacitate de adaptare foarte bună
Procedurile chirurgicale nu se desfăşoară întotdeauna conform planului, iar medicul chirurg va trebui să îşi menţină calmul şi să găsească rapid o soluţie salvatoare! Prin urmare, trebuie să fii uşor adaptabil şi să te pliezi din mers şi rapid pe soluţii noi. Nu uita că în faţa ta este un om a cărui viaţa depinde de acest lucru şi că numai câteva secunde pot face diferenţa între o operaţie de succes şi un eşec dureros.
Ai nevoie de rezistenţă fizică şi mentală
Întrucât intervenţiile chirurgicale implică o doză mare de neprevăzut, medicii chirurgi ajung să stea în picioare ore în şir, iar cea mai mică ezitare sau tremur al mâinii pot fi fatale. De aceea, dacă vrei să fii un bun medic chirurg, ia în calcul faptul că trebuie să ai o bună condiţie fizică şi să poţi face faţă fără probleme situaţiilor în care trebuie să stai în picioare multe ore.
De asemenea, ai nevoie de rezistenţă mentală. În timpul unei intervenţii chirurgicale, indiferent de cât ar dura, nu îţi permiţi să îţi laşi mintea să hoinărească. Va trebui să fii atent şi prezent în fiecare secundă, iar concentrarea ta să fie exemplară!
Se poate spune că un medic chirurg trebuie să aibă abilităţile fizice şi mentale ale unui sportiv de cursă lungă, cu deosebirea că cea mai mică ezitare nu înseamnă pierderea primei poziţii în clasament, ci pierderea unei vieţi. Prin urmare, miza este mult mai mare!
Ai nevoie de o bună abilitate de comunicare
În timpul unei intervenţii chirurgicale va trebui să colaborezi cu ceilalţi medici şi cu asistentele. Orchestra este formată din mai multe instrumente, tu eşti dirijorul şi, dacă nu ştii să comunici şi să îi dirijezi, s-ar putea ca pacientul din faţa ta să nu scape cu viaţa.
De asemenea, dacă vrei să fii un bun chirurg, trebuie să ştii cum să comunici cu pacientul, să te simţi confortabil când o faci şi să fii capabil să îl încurajezi şi să îl motivezi atât înainte de intervenţie, cât şi după aceasta, în perioada de recuperare şi de convalescenţă.
Să ai abilităţi de lider
În funcţie de complexitate, intervenţiile chirurgicale implică prezenţa a mai multor specialişti: medici chirurgi, anestezişti, asistenţi şi tehnicieni. Şi, pentru că totul să fie bine coordonat, este nevoie de un şef de echipa care să direcţioneze operaţia.
În sala de operaţii, ca medic chirurg şef, va trebui să dai dovadă de abilităţi de lider şi să fi capabil să îţi coordonezi eficient echipa. Acest lucru implică şi capacitatea de a-ţi evalua colegii şi a le cunoaşte punctele tari, dar şi pe cele slabe şi a le folosi întotdeauna în folosul pacientului de a cărui viaţă răspunzi.